NOVA FATALNA GREŠKA RUSKIH SNAGA: Veliki broj vojnika okupio se na otvorenom, uslijedio je razoran ukrajinski napad

Navodno je poginulo 19 Rusa, uključujući jednog pukovnika i još dva oficira. Kompandant brigade, pukovnik Mihail Gudkov je ranjen.

  • Svijet

  • 29. Feb. 2024  

  • 0

U utorak su se ruske trupe iz 155. pomorske pješadijske brigade okupile na inspekciji na otvorenom – usred bijela dana, u dometu bacača HIMARS ukrajinske vojske. Ishod je za brigadu bio zaista predvidiv, piše Forbes.

Ukrajinski dron primijetio je marince okupljene u Olenivki, oko 13 kilometara istočno od linije fronta na istoku zemlje. Ukrajinci su na njih ispalili dvije rakete M30/31 na GPS navođenje. Navodno je poginulo 19 Rusa, uključujući jednog pukovnika i još dva oficira. Kompandant brigade, pukovnik Mihail Gudkov je ranjen.

To je treći sličan incident ove sedmice. "Ovo više nisu izolirane greške", piše ruski ratni bloger nadimka Military Informant. "Ovo je sad već dijagnoza", dodaje.

Preko 120 Rusa poginulo u dva ranija napada

Ukrajinske snage su 20. i 21. februara locirale dva odvojena velika skupa ruskih vojnika u dometu bacača HIMARS i napale ih.

U prvom napadu meta su bili vojnici 39. brigade u naselju Trudivske na istoku Ukrajine. Dvije satnije postrojile su se zajedno sa komandantom, pukovnikom Musaevim kako bi im se mogao obratiti general bojnik Oleg Lvovič Moisejev.

Moisejev je navodno bio na putu prema jedinicama kada je iznad njih preletio ukrajinski dron, a Ukrajinci su otvorili vatru iz HIMARS-a. Front se nalazi samo 30-ak kilometara zapadno, oko Vuhledara, a HIMARS-i rakete M30/31 imaju domet od preko 90 kilometara.

Snimke i fotografije koje su snimili preživjeli prikazuju gomilu poginulih. Navodno je ubijeno 65 vojnika, uključujući samog Musaeva. "Postrojili su ih na otvorenom polju", prigovarao je jedan preživjeli dok je snimao scenu. "J***ni zapovjednici."

Odmah sljedećeg dana dvije grupe ruskih trupa opet su se okupile na otvorenom za obuku i inspekciju. Dvije odvojene formacije iz 328. pukovnije, 810. pomorske pješačke brigade i 81. pukovnije okupile su se u parku prirode Oleški pijesci, samo 30-ak kilometara južno od mostobrana ukrajinskih marinaca u selu Krinki, na lijevoj obali rijeke Dnjepar.

Locirao ih je ukrajinski dron, a artiljerija je naciljala metu. Navodno je poginulo oko 60 Rusa.

"Oni ne mogu naučiti lekciju"

Treći napad bacačima HIMARS na okupljanje, koje se praktički može nazvati paradom, dogodilo se samo šest dana kasnije. "Oni ne mogu naučiti lekciju", žalio se drugi ruski bloger Oleg Tsarev. Teško je objasniti zašto se Rusi nastavljaju ovako postrojavati u dometu HIMARS-a, ali samo dok ne shvatimo raspad sistema u ruskom vojnom vodstvu i obuci.

U dvije godine od početka šireg ruskog rata u Ukrajini moguće je da je ubijeno ili teško ranjeno čak 300.000 ruskih vojnika – ili preko 400.000 ako vjerujete tvrdnjama ukrajinske vojske – uključujući možda i 30.000 samo u četveromjesečnoj bitci za Avdijivku, koja je kulminirala prije dvije sedmice ukrajinskim povlačenjem i ruskom Pirovom pobjedom.

Ukrajinski gubici mnogo su manji. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ove je sedmice izjavio da je u dvije godine poginula 31.000 ukrajinskih vojnika, implicirajući da ih je ranjeno još oko 100.000. Američke procjene ukrajinskih gubitaka nešto su više.

U svakom slučaju, niko ne spori da je poginulo mnogo Rusa. Toliko da je Kremlj drastično skratio obuku novaka kako bi ih brže poslao na front, odnosno samo nekoliko sedmica od mobilizacije. Rizik temeljitog obučavanja novih vojnika je konstantno iscrpljivanje ruske okupatorske sile u Ukrajini, koja broji oko 400.000 ljudi, budući da su gubici veći od nadomjestaka.

No postoji rizik i u žurbi. "Kvaliteta novih regruta nastavlja padati", rečeno je ove sedmice iz ukrajinske analitičke grupe Frontelligence Insight.

"U posljednjoj fazi bitke za Avdijivku grupa ruskih zarobljenika, koji su zarobljeni u februaru, bila je regrutirana sredinom januara", objašnjavaju iz skupine. "To je znak žurnih pokušaja ispunjavanja ciljeva i slanja ljudskih resursa bez obzira na neadekvatnu obuku."

Nevjerovatni ruski gubici

Ako su vojnici mobilizirani u januaru zarobljeni samo mjesec dana kasnije, moguće je – ako se u obzir uzme vrijeme putovanja i vrijeme provedeno u borbama – da su na obuci proveli samo nekoliko dana. Ukrajinski novaci koji prolaze žurnu obuku u zemljama NATO-a uglavnom se obučavaju pet sedmica.

Neobučene trupe su nedisciplinirane i vjerovatno nisu provele mnogo vremena sa svojim komandantima prije odlaska na front. Eksplicitno rečeno, ti vojnici su bezimeno "meso" u klaonicama na frontu, ruskim napadima koji, čak i ako uspiju, rezultiraju nevjerovatnim gubicima.

Nikoga ne bi trebalo iznenaditi što je brigada poput 155. – koja je nekoliko puta uništena i obnovljena, a trenutno je sačinjavaju loše obučeni vojnici kojima zapovijedaju nezainteresirani oficiri – napravila toliko okrutnu grešku.

"Još jedno postrojavanje, još jedna ceremonija, još jedan napad HIMARS-a", žali se Military Informant.

Ovo će se nastaviti dok Rusi ne počnu zaista obučavati i voditi svoje vojnike. Ili dok Ukrajincima ne ponestane raketa za HIMARS-e.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...