CIJELI SVIJET JE VIDIO IZBORNU KRAĐU U SRBIJI: Svi osim Ane Brnabić i Aleksandra Vučića

Malo su se preračunali.

  • Regija

  • 29. Feb. 2024  29. Feb. 2024

  • 1

Konačni izvještaj posmatračke misije ODIHR napokon je stigao.

Iako premijerka Srbije u tehničkom mandatu tvrdi kako je on dokaz da su izbori u Srbiji bili čisti kao suza, kao i da je taj dokument potvrdio da izborne krađe nije bilo, pojedine srbijanske i međunarodne nevladine organizacije navode da je sve drugačije.

O izvještaju o izborima oglasio se i portparol Evropske unije Peter Stano koji je rekao je da navodi u ovom dokumentu potvrđuju zabrinutost EU i da izborni proces zahtijeva vidljivo poboljšanje i dalje reforme.

S nestrpljenjem je iščekevan konačan izvještaj ODIHR-a više od dva mjeseca, a čekao se jer je taj dokument trebalo da stavi tačku na postizbornu krizu u Srbiji i da “presudi” ko je “u pravu”, prenosi Nova.rs.

Na konferenciji za medije koju je u srijedu održala premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić rečeno je da je izvještaj ODIHR-a pokazao da na izborima u Srbiji nije bilo krađe.

“Ovaj izveštaj stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora. Mi nastavljamo da radimo sa ODIHR i nastavljamo sa implementacijom svih preporuka, cenimo ODIHR, da li se slažemo sa svim što stoji u ovom izveštaju, svakako ne, ali nastavljamo da radimo sa implementacijom preporuka“, rekla je Brnabić.

Brnabićka je u svom, gotovo dvosatnom, izlaganju previdjela veoma bitnu stavku izvještaja koja se odnosi na birački spisak.

„U izveštaju se bave i pitanjem biračkog spiska, migracijama i zloupotrebama i dovode u pitanje demokratski karakter raspisivanja lokalnih izbora u trećini opština. Ne postoji ništa u izveštaju što opravdava ozbiljnu manipulaciju koja se nastavlja od strane predstavnika vlasti da su izbori u Srbiji čisti kao suza“, rekao je Raša Nedeljkov, programski direktor CRTA-e. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...