NEOČEKIVANI TURISTIČKI USPON PROZORA: Hitno potrebno povećati smještajne kapacitete (VIDEO)

Sve je krenulo od pandemije koronavirusa kada je primjetan češći dolazak turista. I sada se u ljetnim mjesecima traži krevet više.

  • Ekonomija

  • 01. Mar. 2024  

  • 0

Prozor je u proteklih nekoliko godina iznenada postao popularno turističko odredište, privlačeći sve veći broj posjetilaca iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja.

Sve je krenulo od pandemije koronavirusa kada je primjetan češći dolazak turista. I sada se u ljetnim mjesecima traži krevet više.

Luka Markešić i njegova supruga pet godina uspješno upravljaju porodičnim turizmom na području Ramskog jezera.

Supruga se brine o apartmanima, iznajmljivanju i čišćenju, dok je penzioner Luka Markešić, kako sam kaže, uključen kao pomoćni radnik.

"Turisti prije svega dolaze zbog Ramskog jezera. Međutim, znaju se smjestiti u apartmane i onda obilaziti planine oko jezera. Postoji i nekoliko obilježenih biciklističkih staza koje turisti često koriste. Čak se znaju ovdje smjestiti i na deset dana, a na jedan dan odu u Jajce, Visoko, Kravice i slično. Moguće da razlog leži u tome, jer je ovdje smještaj jeftiniji u odnosu na jadransku obalu i druge destinacije", rekao je Markešić Feni.

Prisjetio se prve godine njihovog rada u turizmu kada je u toku bila pandemija koronavirusa.

Tada su ih, kako je rekao, uglavnom posjećivali turisti iz Bosne i Hercegovine, a sezona je bila iznimno uspješna što niko nije očekivao.

"Mi smo te godine sredili apartmane i nismo očekivali turiste jer je bila pandemija. Međutim, to ljeto bili smo puni. Dolazili su najčešće građani BiH, dok sada više dolaze strani turisti", istakao je on.

Kako Markešić dodaje, sada češće stižu turisti iz udaljenih zemalja poput Japana, Kine i Sudana, te iz evropskih zemalja poput Slovenije, Njemačke, Mađarske, Austrije, Hrvatske i Srbije.

Prvih godina turisti su se zadržavali jedan dan ili bi eventualno došli na produženi vikend, dok sada ostaju i do deset dana, a uglavnom im se vraćaju stari gosti.

Markešić napominje da turistička sezona u Prozoru kreće početkom maja.

"U maju i junu uglavnom su popunjeni vikendi. Završetkom školske godine, odnosno od polovine juna do polovine septembra sve je puno. U augustu i septembru, posebno ako je neko zbivanje, a ima ih često, ne može se naći smještaj", pojasnio je on.

Turističkog kapaciteta sigurno ima, smatra Markešić, ali naglašava potrebu za poboljšanjem infrastrukture, posebno kanalizacijskog sistema.

Turistički centar na Ramskom jezeru

Da je u proteklih nekoliko godina vidno povećan broj turističkih dolazaka potvrdio je i pomoćnik načelnika Prozor-Rame Josip Juričić, a posebno u prošloj godini kada je Ramsko jezero tokom cijelog ljeta bilo puno.

"Sve ono što radimo pomalo se odražava na turizam. Imamo destinacija koje su na neki način u korištenju, a imamo one koje su potencijalne i na koje računamo da će u idućem razdoblju biti puno više posjećene", dodao je on.

Kao potencijalnu destinaciju posebno je istaknuo arheološko nalazište Gradac, odredište koje plijeni pažnju historičara, ali i turista.

Ovo nalazište, napominje Juričić, nisu puno promovirali da ne bi stvarali gužvu zbog daljnjih arheološka istraživanja, ali ne odbijaju posjete.

Opredjeljenje općine za daljnji razvoj turizma pokazuje i Strategija razvoja u kojoj, među ostalim, stoji i izgradnja turističkog centra na Ramskom jezeru, zajedno s privatnim partnerima.

"Još je to u fazi ideje, ali približili smo se realizaciji. Mislimo da će naše zamisli biti ostvarive u periodu do 2027. godine, odnosno do kada nam je kreirana Strategija. Dio tih nastojanja je i promocija, a radimo je vrlo dobro putem medija i društvenih mreža", pojasnio je Juričić.

Povećanjem turističkih dolazaka, pojavio se problem i nedovoljnog smještajnog kapaciteta, ali je vidljivo pozitivno opredjeljenje stanovnika, posebno onih uz Ramsko jezero, da učestvuju u turističkoj ponudi ovoga kraja.

"Postoji solidna ponuda apartmana, kuća za odmor, brvnara i svega što privlači turiste na duže vrijeme. Međutim, nije to dovoljno. Kada dođu manifestacije, kao što su vjerske, traži se mjesto više i teško se nalazi. Čak i kada imamo sajam Dani šljive, koji je također postao mali turistički brend naše općine, ni tada nema smještaja u okolnim mjestima", istakao je.

Juričić stoga naglašava potrebu za regulacijom i registracijom smještajnih objekata kako bi se zadovoljile potrebe rastućeg turističkog interesa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...