CESTA OD STRATEŠKOG ZNAČAJA ZA BOSNU I HERCEGOVINU: Na proljeće počinje izgradnja autoceste od Mostara do Čapljine, evo kada bi trebala biti završena

Natječaj za izgradnju dionice Mostar jug – tunel Kvanj je pri kraju.

  • Ekonomija

  • 01. Mar. 2024  

  • 1

U sklopu ubrzanog investicijskog zamaha na izgradnji dionica autoceste na koridoru Vc ove godine svjedočit ćemo nizu procesa koji će u fokusu imati dio koridora južno od Mostara, a strateški cilj JP Autoceste Federacije BiH je da se ova dionica završi do kraja 2028. godine, piše Večernji list.

U ovom trenutku konkurs za izgradnju dionice Mostar jug – tunel Kvanj je pri kraju, a iz ovoga preduzeća izrazili su očekivanja kako bi na proljeće moglo uslijediti potpisivanje ugovora s izvođačem radova.

Time bi u ukupnom mozaiku koridora od Mostara do granice s Republikom Hrvatskom bio dodan još jedan važan segment, a kada se tome doda činjenica da je već prije izgrađena dionica Buna – Počitelj, da se aktivno radi na dovršetku izgradnje i sanacije mosta Počitelj, kao i da se provode aktivnosti za gradnju prve dionice Jadransko-jonskog koridora, dolazi se do zaključka kako će Hercegovina biti pozicionirana u sami vrh kada govorimo o međunarodno značajnim saobraćajnim pravcima.

V. d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić u izjavi za Večernji list potvrdio je kako je konkursna procedura za dionicu Mostar jug – tunel Kvanj u završnoj fazi te kako se već početkom proljeća može očekivati okončanje toga procesa, odnosno izbor izvođača. Sama dionica imat će izniman značaj za područje Mostara, Hercegovine, ali i države u cjelini, a uz ostalo, omogućit će daljnje saobraćajno uvezivanje u okruženju, kao i ojačavanje privredne situacije, posebno kada govorimo o poslovnoj zajednici koja na brzu i efikasnu saobraćajnu povezanost gleda kao na ključ razvoja.

Sama dionica podržana je i kroz partnerski odnos evropskih institucija, pa je tako Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izdvojila 60 miliona eura uz punu podršku brzoj provedbi projekta, a novac, i to u obliku bespovratnih sredstava, osigurala je i Evropska unija (oko 30,3 miliona eura).

Kada je u pitanju preporuka za izradu dodatnih studija koje će pružiti kvalitetnije odgovore na pojedine segmente projekta, kao što su okolinski i društveni utjecaji, ona, dodaju iz Autocesta, ne dovodi u pitanje dinamiku projekta.

Kada je riječ o samom položaju buduće dionice, objasnili su kako je Vlada Federacije BiH u julu prošle godine još jednom razmatrala pitanje trase na ovom dijelu autoceste na koridoru Vc te ju je potvrdila.

Naglasili su kako je trasa u skladu s prostornim planom područja posebnih obilježja od značaja za FBiH "Autocesta na koridoru Vc", koji je usvojen u Parlamentu FBiH i neće biti nikakvih korekcija.

Aktivno je i na ostatku koridoru prema granici s RH.

U ovom se trenutku rješavaju određeni nedostaci koji su se pojavili na dijelu mosta Počitelj, najvećeg na koridoru, a usporedno s tim i izvođenje preostalih završnih radova.

Prema predviđenoj dinamici, ovi radovi trebali bi biti završeni za svega nekoliko mjeseci, a kompletan most do početka ljetne sezone, čime će BiH dobiti jedan od najimpozantnijih objekata koji svojim tehničkim karakteristikama spadaju u sami vrh cestogradnje na zahtjevnim geografskim područjima.

Time će ovaj dio Bosne i Hercegovine dobiti ključni infrastrukturni objekt koji će biti strateški važan kada govorimo o nastavku prometnog uvezivanja modernom autocestom prema Mostaru, a u tom kontekstu treba podsjetiti kako je most jedan od dvaju LOT-ova, dio većeg projekta koji uključuje dionicu od Počitelja pa do Zvirovića, odnosno do onoga dijela autoceste koji je već prije izgrađen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...