MINISTAR DELIĆ RAZGOVARAO SA PREDSTAVINICIMA VIJEĆA MLADIH: Razmatranje koraka za njihov ostanak u BiH


Predstavnice Vijeća mladih iznijele su svoje prijedloge i zabrinutosti, te istakle ključne izazove sa kojima se mladi suočavaju u BiH.

  • Mini market

  • 02. Mar. 2024  

  • 0

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se sa predstavnicama Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine kako bi razmotrili položaj mladih, ali i jednu od najvažnijih tema društva, odnosno zadržavanje mladih u BiH. 

Sastanak je bio prilika za konstruktivni dijalog o mjerama i politikama koje bi trebale biti usmjerene na stvaranje boljih uslova za mlade i talentovane ljude u zemlji.

Ministar Delić istakao je važnost aktivnog uključivanja mladih u procese donošenja odluka, te naglasio potrebu za kreiranjem stimulativnog okruženja koje će poticati njihovu odluku da ostanu u BiH i doprinesu razvoju društva. Predstavnice Vijeća mladih iznijele su svoje prijedloge i zabrinutosti, te istakle ključne izazove sa kojima se mladi suočavaju u BiH.

Ministar Delić obećao je da će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u okviru svojih nadležnosti sarađivati sa relevantnim učesnicima kako bi se osigurala bolja budućnost za mlade generacije, te da će njihove ideje biti uzete u obzir prilikom formulisanja politika i programa koji se tiču mladih.

Ovaj sastanak predstavlja korak naprijed u izgradnji konstruktivnog partnerstva između Ministarstva i mladih, te pokazuje posvećenost vlasti u stvaranju inkluzivnog i prosperitetnog društva za sve građane Bosne i Hercegovine, zajednički je zaključak sa ovog sastanka.

U fokusu razgovora istakla se Garancija za mlade koja je prepoznata kao ključan mehanizam za poticanje zapošljavanja i zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini.

"Ovaj model pruža strukturisane programe obuke, mentorstva i prilika za prvo zaposlenje mladima, što ih osnažuje i priprema za ulazak na tržište rada. Implementacija Garancije za mlade može pružiti ključne alate za smanjenje nezaposlenosti mladih i povećanje njihove aktivne participacije u društvu, što dugoročno doprinosi održivom ekonomskom razvoju i stabilnosti zemlje", naglasio je ministar.

Predstavnice Vijeća mladih naglasile su važnost uvođenja i efikasne primjene modela Garancije za mlade kao ključnog mehanizma u borbi protiv nezaposlenosti i odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

Istakle su i da je osiguranje pristupa kvalitetnoj obuci, mentorstvu i zapošljavanju od vitalnog značaja za izgradnju povjerenja mladih u budućnost zemlje, te za sprečavanje njihovog odlaska u potrazi za boljim prilikama u inostranstvu.

Također, istaknuta je potreba za redovnim praćenjem i evaluacijom implementacije Garancije za mlade kako bi se osigurala njena efikasnost i prilagodba potrebama mladih na terenu, gdje je ministar podcrtao da kao glavnog partnera u ovom segmentu vidi upravo Vijeće mladih koje okuplja više od stotinu udruženja i organizacija mladih, te djeluje na području šest kantona u Federaciji, prenosi Fena.

Vijeće mladih istaklo je snažnu podršku nastojanjima Ministarstva i Vlade da osiguraju konkretna rješenja za zadržavnje mladih talenata i stvaranje poticajnog okruženja za njihovu budućnost u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...