NAJPOSJEĆENIJI GRAD NA SVIJETU: Istanbul ugostio 20 miliona turista

Tokom prošle godine najviše turista koji su posjetili ovaj grad, inače smješten na dva kontinenta, bilo je iz Velike Britanije, ali i iz cijelog svijeta.

  • Evropa

  • 02. Mar. 2024  

  • 0

Istanbul je prošle godine posjetilo 20,2 miliona turista, što ga je, prema istraživanju tržišta „Evromonitor internešnela”, stavilo na prvo mjesto, kao najposjećeniji grad na svijetu.

Tokom prošle godine najviše turista koji su posjetili ovaj grad, inače smješten na dva kontinenta, bilo je iz Velike Britanije, ali i iz cijelog svijeta.

Na listi najposjećenijih gradova u prošloj godini prema ovom istraživanju na drugom mjestu je London, pa Dubai, a onda slijede Antalija, Pariz, Hongkong, Bangkok, Njujork, Kankun, Meka.

Kako je navedeno u istraživanju, Istanbul je najveći grad u Turskoj i jedan od najvećih gradova na svijetu. Nalazi se na oba kraja Bosfora, koji razdvaja Evropu od Azije. Grad ima bogatu istoriju, budući da je bio prestonica Rimskog, Vizantijskog i Osmanskog carstva.

Savremeni Istanbul je živopisna metropola sa dinamičnom kulturnom scenom, raznolikom populacijom i naprednom ekonomijom.

Služi kao glavni centar finansija, trgovine, turizma i kulture u Turskoj i regionu. Grad je takođe poznat po svojim živopisnim pijacama, ukusnoj kuhinji i aktivnom gradskom životu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...