SAD JE SVE JASNO: Dok pričaju o “rekordnom Budžetu” - Nikšićeva Vlada donijela odluku, Federacija BiH se zadužuje za čak...

Dakle, Vlada Federacije BIH koja se hvalila “rekordnim Budžetom”, u prva tri mjeseca ove godine zadužila je Federaciju za skoro pola milijarde KM.

  • Ekonomija

  • 03. Mar. 2024  

  • 13

Federacija BiH zadužuje se za skoro pola milijarde maraka. Naime, Vlada Federacije BiH donijela je krajem februara pet odluka o zaduženju za ukupno 430 miliona KM. Upravo to zaduženje se poklapa sa “povećanjem” Budžeta Federacije BiH kojim su se hvalili čelnici vladajuće koalicije koju čine stranke Trojke i HNS-a (Hrvatskog narodnog sabora).

“Radi se o najvećem budžetu u historiji”, pohvalio se 25. januara federalni premijer Nermin Nikšić nakon što je Parlament Federacije BiH usvojio Budžet u iznosu od 7,4 milijarde KM.

Samo mjesec kasnije, Vlada FBiH će, zbog “historijskog” Budžeta donijeti odluku o novom zaduženju i to u iznosu od 430 miliona KM.

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 28. sjednici, održanoj 27.02.2024. godine, donosi Odluku o zaduženju Federacije BiH putem emisije obveznica  (3Y) Federacije BiH.  Odobrava se zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) putem emisije obveznica radi prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, u nominalnom iznosu do 70.000.000 KM (slovima: sedamdeset miliona KM)”, navedeno je u jednoj od ukupno pet odluka o zaduženju Federacije BiH, piše Istraga.ba.

alt

Rok dospijeća duga je tri godine. Dakle, zaduženje od 70 miliona KM Federacija će vraćati početkom 2027. godine, odnosno nakon premijerskog mandata Nermina Nikšića.

Odobrava se zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) putem emisije trezorskih zapisa Federacije radi prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, u nominalnom iznosu do 170.000.000 KM (slovima: stotinusedamdesetmiliona KM)”, navedeno je u drugoj odluci Vlade FBiH donesenoj 27. februara.

alt

Rok dospijeća ovog duga je 91 dan od dana zaduženja koje je će, još uvijek neutvrđenog datuma, biti obavljeno putem Sarajevske berze.

Odobrava se“, piše u trećoj Odluci, “zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) putem emisije trezorskih zapisa Federacije radi prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, u nominalnom iznosu do 100.000.000 KM (slovima: stotinumiliona KM).

alt

Ovo zaduženje u iznosu od 100 miliona KM dolazi na naplatu za šest mjeseci, računajući od dana prodaje trezorskih zapisa.

Četvrtom Odlukom, donesenom 27. februara, “odobrava se zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) putem emisije trezorskih zapisa Federacije radi prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, u nominalnom iznosu do 60.000.000 KM (slovima: šezdesetmiliona KM)”.

alt

Rok dospijeća ovog duga je 273 dana od dana zaduženja.

I, na kraju, Vlada FBiH “odobrava zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) putem emisije trezorskih zapisa Federacije radi prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, u nominalnom iznosu do 30.000.000 KM (slovima: tridesetmiliona KM).

alt

Rok dospijeća ovog duga je godina.

Dakle, Vlada Federacije BIH koja se hvalila “rekordnim Budžetom”, u prva tri mjeseca ove godine zadužila je Federaciju za skoro pola milijarde KM.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...