ODAVNO JE JASNO DA SU U PITANJU "DVIJE STRANKE POD JEDNIM KROVOM": Prijeti li raskol u SDP-u?

Odavno je jasno da je SDP "dvije stranke pod jednim krovom".

  • Politika

  • 03. Mar. 2024  

  • 5

Drugovi su se grdno posvađali u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. 

Jedna struja optužuje drugu za sve i svašta, piše Politički.ba.

Od predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića traže da djeluje.

Pale su i ostavke. 

Drugovi su se posvađali i u Bosansko-podrinjskom kantonu. 

Optužuju jedni druge za sve i svašta. 

Od predsjednika SDP-a BiH traže da djeluje. 

Pale su i ostavke.

Drugovi su već odavno u svađama među sobom i u Sarajevskom kantonu. Pišu se pisma, prijavljuju protivnici i od predsjednika Nikšića traži da djeluje. 

A on ima preča posla. 

Je li Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine zrela za novi raskol?

Ako je sudeći po broju onih koji se ne slažu, jeste.

Ako je sudeći po snazi onih koji se ne slažu - nije. Još!

U SDP-u su za oči javnosti pukotine najočitije. I one su uvijek tu. Akteri se mijenjaju, ali principijelni razlozi mimoilaženja su verbalno isti. Nezadovoljnici se pozivaju na principe ili se kriju iza njih dok provode svoje lične planove. 

U vremenima kada se prave još jedne liste za izbore, manje ili više vri u svim strankama. U ovom momentu u SDP-u je kao u vulkanskom grotlu. Pred erupciju.

Javnost je jutros saznala i za nezadovoljstvo u Novom Gradu. Najmnogoljudnija općina u Bosni i Hercegovini svjedoči podjeli među drugovima. 

Ne cvjetaju ruže ni u Novom Sarajevu. Dio drugova nezadovoljan je najavom da bi Partija mogla "otpiliti" aktuelnog načelnika kojeg je do sada snažno podržavala. 

Odavno je jasno da je SDP "dvije stranke pod jednim krovom". U jednoj je partiji Denis Bećirović, Benjamina Karić, Irfan Čengić...

U drugoj je manje - više ostatak SDP-a pod vodstom Nikšića. 

Iznad njih su interesne strukture - javno nevidljivi moćnici koji vode brojne bitne procese i donose odluke. Čak je i sam Nikšić priznao to objašnjavajući dešavanja oko imenovanja Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra unicerziteta u Sarajevu. I oni su ti koji kormilare.

Ipak, teško da ćemo u skorije vrijeme svjedočiti raskolu.

No, to ne znači da ga neće biti... Nekada. Kasnije...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...