ZA OVU FISKALNU GODINU: Predstavljen prijedlog zakona o finansiranju vlade SAD-a

Dok se većina vodećih članova Kongresa dogovorila o sporazumu, i dalje postoje neki izazovi, posebice suprotstavljanje tvrdolinijaških republikanaca u Zastupničkom domu, koji su iznova pozivali na oštre potrošačke rezove.

  • Svijet

  • 03. Mar. 2024  

  • 0

Pregovarači u američkom Kongresu danas su objavili prijedlog zakona o finansiranju vlade do kraja fiskalne godine koja je počela u oktobru, dok se zastupnici suočavaju s još jednom prijetnjom djelomičnog zatvaranja ako ne donesu odluku do petka, prenosi Hina.

Zakon predstavlja diskrecijsku razinu potrošnje od 1.66 biliona dolara za fiskalnu 2024. godinu, rekao je glasnogovornik čelnika demokratske većine u senatu Chucka Schumera. Zakon ispunjava detalje iz sporazuma koje su Schumer i predsjednik Zastupničkog doma iz reda republikanaca Mike Johnson postavili u siječnju.

Zastupnici su prošle sedmice izglasali četvrtu privremenu mjeru od 1. oktobra kako bi vlada imala izvor finansiranja, te su sebi zadali dva roka za djelovanje, kako bi se dogovorilo financiranje dijela vlade, uključujući ministarstvo prometa i Agenciju za hranu i lijekove koja je pokrivena do 8. ožujka, dok se druge savezne agencije djelomično zatvaraju 22. marta.

Prijedlog zakona "sadrži agresivna ulaganja koja su demokrati ostvarili za američke porodice, američke radnike i američku nacionalnu odbranu", priopćio je Schumer.

Dok se većina vodećih članova Kongresa dogovorila o sporazumu, i dalje postoje neki izazovi, posebice suprotstavljanje tvrdolinijaških republikanaca u Zastupničkom domu, koji su iznova pozivali na oštre potrošačke rezove.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...