KLUB NAŠE STRANKE U PARLAMENTU FBiH: Otvoriti proceduru imenovanja Upravnog odbora FTV-a

- S obzirom na to da Upravni odbor ima samo jednog člana ne može se potvrditi osnovanost njegovog rada i donesenih odluka u smislu odredbi Zakona o Javnom servisu RTV FBiH – istakao je Mioković.

  • Mini market

  • 04. Mar. 2024  04. Mar. 2024

  • 0

Zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Dragan Mioković najavio je uoči današnje sjednice tog doma da bi se u 14 sati trebala održati sjednica Komisije za izbor i imenovanje, javila je Fena.

- U ime Kluba Naše stranke na toj sjednici ću insistirati da se u što kraćem roku otvori procedura izbora Upravnog odbora Federalne televizije u skladu sa Zakonom o Javnom servisu RTVFBiH na način da se primijeni član 25. – kazao je Mioković.

Trenutna situacija u vezi Federalne televizije je takva da je članovima Upravnog odbora istekao mandat prije deset godina, a funkciju obavlja jedan član koji je ujedno i predsjedavajući a kojem je također istekao mandat u 2013. godini. Ovo je navedeno u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH iz 2018. godine.

- S obzirom na to da Upravni odbor ima samo jednog člana ne može se potvrditi osnovanost njegovog rada i donesenih odluka u smislu odredbi Zakona o Javnom servisu RTV FBiH – istakao je Mioković.

Naglašava da je imenovanje Upravnog odbora potrebno provesti po postojećem i jedinom važećem zakonu iz 2008. godine. Članove Upravnog odbora imenuje Parlament FBiH.

- Rad, nadležnost i odlučivanje Upravnog odbora uređeni su članovima 22.-28. i 65. Zakona o Javnom servisu RTV FBiH. Članom 24. zakona jasno je navedeno da Upravni odbor ima četiri člana iz svakog konstitutivog naroda i iz reda ostalih. Mandat je četiri godine i ne može se obnoviti – dodao je Mioković.

Podsjećamo, Ured za reviziju naveo je kao obavezu Parlamenta FBiH da izvrši obavezu imenovanja Upravnog odbora RTVFBiH i to ističući da "Parlament FBiH nije imeonovao Upravni odbor, što mu je obaveza prema članu 25. Zakonu o Javnom servisu RTV FBiH, čime nisu stvoreni preduvjeti za imenovanje generalnog direktora“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...