PREKO GRANICE PO HLJEB, MLIJEKO, BRAŠNO…: Bh. građani u komšiluku uštede i do 40 posto

Pored namirnica, u Srbiji najviše kupuju i lijekove, a uštede su kažu, nekada i do 40 posto

  • Ekonomija

  • 04. Mar. 2024  

  • 0

Zbog kontinuiranih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, sve veći broj građana Bosne i Hercegovine iz pograničnih područja po hljeb, mlijeko i ulje odlazi u susjednu Srbiju.

Pored namirnica, najviše kupuju i lijekove, a uštede su kažu, nekada i do 40 posto.

Mostom preko Drine po hljeb, mlijeko, brašno i druge namirnice, svakodnevica je mnogih stanovnika Zvornika. U redovne nabavke hrane, ali i lijekova “preko granice” ide i penzioner Mujo Tulić.

“Jedno 20-30 % najmanje, sad sam baš bio, ovdje kojih nema, tamo ima većinom. Hljeb jeftiniji, ne izađe ni marka, a ovamo je marka devedeset najjeftiniji”, priča Mujo.

Samo za jednu kupovinu uštede i do nekoliko maraka, kažu Zvorničani.

Kupovina preko granice uobičajena je praksa i u Bijeljini, ali i u Brčkom, kažu u udruženjima potrošača.

S druge strane, i građani Srbije često „pazare“ u BiH i to odjeću, kućnu kemiju i gorivo.

“Kupuje se roba za koju se odmah može izvršiti povrat PDV-a, tako da je samo sa povratom PDV-a roba jeftinija nego u Srbiji. U Brčkom dosta dolaze iz Hrvatske i naši idu tamo, narod se snalazi jer ide od proizvoda do proizvoda”, ističe Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača Zvono Bijeljina.

Osim životnih namirnica i lijekova, sa početkom nove poljoprivredne sezone mnogi poljoprivrednici iz naše zemlje nabaviće prihranu i sjeme u poljoprivrednim apotekama u Srbiji, jer su, bez obzira na trošak goriva, razlike u cijeni značajne.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...