IZA NEPRIJATELJSKIH POLOŽAJA: Prva službena ukrajinska snimka udara francuskom navođenom zračnom bombom...

Ova municija nikada nije bilo u službi ukrajinskih oružanih snaga.

  • Evropa

  • 05. Mar. 2024  

  • 0

Francuski ministar odbrane Sébastien Lecornu rekao je da će zemlja opskrbljivati Ukrajinu s 50 AASM bombi mjesečno do kraja 2024.

Ova municija nikada nije bilo u službi ukrajinskih oružanih snaga.

AASM Hammer je kratica za Armement Air-Sol Modulaire, vrlo agilno modularna municija proširenog dometa.

Po svojoj vrsti se može pripisati vođenim zračnim bombama koje se aktivno koriste u rusko-ukrajinskom ratu: 2023. godine Rusi su koristili svoje tzv. GAB (navođene zračne bombe) ili UPKM (Univerzalni modul za planiranje i korekciju); Ukrajinske oružane snage imaju JDAM vođene bombe američke proizvodnje, koje su ujedno i zrakoplovne bombe s priloženim modulom za planiranje. Početkom 2000-ih francuska tvrtka Safran Electronics & Defense započela je s razvojem bombe AASM Hammer, a njezini prvi testovi održani su 2004.-2005. Od 2008. godine ovo se oružje isporučuje francuskim oružanim snagama.

Čekić AASM ima modifikacije s različitim težinama eksploziva: 125, 250 i 1000 kilograma.

Verzija od 1000 kg certificirana je tek 2022. godine, što znači da Francuzi i sada nastavljaju razvijati tehnologiju za korištenje ove municije. Francuska bomba ima nešto složeniju strukturu od svojih ruskih i američkih pandana. Prva službena ukrajinska snimka udara francuskom navođenom zračnom bombom AASM Hammer na ruske položaje u regiji Herson, a sama bomba prikazana je na kraju videa. 
 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...