SUD BiH: Dvojcu iz Afganistana 21 godina zatvora zbog trgovine ljudima i teškog seksualnog zlostavljanja maloljetnika

Prvostepenom presudom Amanullah Ishakil, zvani Bokser (2001) i Qais Khan, zvani Tigar (2001) osuđeni su na deset, odnosno 11 godina zatvora.

  • Hronika

  • 06. Mar. 2024  

  • 0

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas nepravosnažnu presudu kojom su dvojica državljana Afganistana osuđena na ukupno 21 godinu zatvora zbog međunarodne trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi, kao i teško seksualno zlostavljanje maloljetnika, također migranta i stranog državljanina, koji se u BiH nalazio u izuzetno teškoj situaciji.

Prvostepenom presudom Amanullah Ishakil, zvani Bokser (2001) i Qais Khan, zvani Tigar (2001) osuđeni su na deset, odnosno 11 godina zatvora.

Tim povodom oglasilo se i Tužilaštvo BiH, koje je "pozdravilo zaoštravanje kaznene politike za ova krivična djela".

- O predmetu je upoznata i Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija - naveli su u aopćenju.

Prema optuzžnici koju je protiv osuđenog dvojca Tužilaštvo BiH podiglo u oktobru prošle godine, Ishakil i Khan ptuženi terete se da su tokom juna 2021. godine, pa sve do 24.02.2022. godine, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, za ugovorene novčane naknade, vršili nelegalno prebacivanje više migranata sa teritorije BiH na područje Hrvatske i EU. Oni su u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Orašje nalazili kamione na parkiralištu koji su čekali na prelazak državne granice i u tovarne prostore teretnih motornih vozila bez znanja vozača skrivali migrante, te na taj način nezakonito preko državne granice preveli veći broj migranata.

Optuženi Qais Khan, zvani Tigar, tereti se da je sam organizovao prihvat četiri migranta među kojima i maloljetnike u iznajmljenoj kući u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Orašje, te pratio pogodne kamione koji su čekali na prelaz državne granice kako bi u iste neopaženo ubacio migrante radi njihovog nezakonitog prevođenja, a u čemu je spriječen od policijskih službenika prilikom pretresa kuće.

- Optuženi se terete da su tokom 2021. godine, u iznajmljenom objektu kuće u blizini graničnog prelaza Orašje, radi seksualnog iskorištavanja vršili eksploataciju maloljetnog muškog lica, stranog državljanina, na način da su navedenu žrtvu uz upotrebu sile i prijetnje i iskorištavajući njegovo stanje bespomoćnosti fizički, psihički i seksualno iskorištavali u više navrata, a potom isti čin audio-video snimali telefonom, prijeteći žrtvi da će ga ubiti i da će ukoliko pobjegne snimak podijeliti sa drugima na javno dostupnim serverima, te na taj način uspostavili kontrolu nad žrtvom sve radi njegovog seksualnog iskorištavanja i daljeg zlostavljanja. Optuženi su žrtvu tokom boravka držali zaključanu u prostorijama kuće, sve dok nije uspio pobjeći i zatražiti pomoć - navedeno je, između ostalog u optužnici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...