"BOSANSKO ČUDO OTPORA BILO JE JAČE...": Obilježena 31. godišnjica formiranja 101. motorizovane brigade Sarajevo

Sarajevska 101. motorizovana brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine formirana je 1993. godine, a njena zona odgovornosti protezala se područjima općina Novo Sarajevo i Novi Grad.

  • Sjećanje

  • 07. Mar. 2024  

  • 0

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na Spomen-obilježju ispred Općine Novi Grad, danas je obilježena 31. godišnjica formiranja 101. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svečana akademija upriličena je u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, a pripadnici ove brigade s velikim su se poštovanjem prisjetili saboraca koji su na putu slobode izgubili svoje živote. 

Među govornicima na akademiji bio je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović koji je, ovom prilikom, kazao kako nijedan saborac nije birao rat, ali su svi herojski branili domovinu.

“Večeras slavimo 31. godinu od formiranja časne brigade, i veoma bitne karike u sastavu 1. korpusa koja, moram to naglasiti, radi izuzetan posao na promociji kulture sjećanja u Kantonu Sarajevo. Pamtimo i zajednički opominjemo da ne zaboravljamo teror koji smo prošli. Nisu pripadnici Armije RBiH tražili rat, bili su primorani da se brane i ubijani su u krvavim pohodima agresora. Uprkos tome, bosansko čudo otpora bilo je jače od namjera agresora i mi danas hodimo kao slobodni ljudi. Za sve to, hvala vama, hvala svakom šehidu i poginulom braniocu 101. motorizovane brigade. Zahvaljući vama, mi i naši potomci smo danas ovdje”, istakao je ministar Osmanović.

Sarajevska 101. motorizovana brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine formirana je 1993. godine, a njena zona odgovornosti protezala se područjima općina Novo Sarajevo i Novi Grad. U završnoj fazi agresije na Bosnu i Hercegovinu ova brigada je često bila angažovana i na ratištima koja nisu u zoni odgovornosti 1. korpusa Armije RBiH. U njenim redovima za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu borilo se 8.157 boraca, dok je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan“ odlikovano njih 26.

  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...