CNN OBJAVIO EKSKLUZIVU: SAD se pripremale za ruski nuklearni udar u Ukrajini

Potvrdil su ovo dva visoka zvaničnika ameirčke administracije za CNN.

  • Svijet

  • 09. Mar. 2024  

  • 0

Krajem 2022., SAD su se počele "rigorozno pripremati" da Rusija potencijalno napadne Ukrajinu nuklearnim oružjem, u onome što bi bio prvi nuklearni napad u ratu otkako su SAD bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki skoro osamdeset godina prije toga.

Potvrdil su ovo dva visoka zvaničnika ameirčke administracije za CNN. Bidenova administracija je bila posebno zabrinuta da bi Rusija mogla upotrijebiti taktičko ili nuklearno oružje na bojnom polju. Ono što je Bajdenovu administraciju navelo da dođe do tako zapanjujuće procjene nije jedan pokazatelj, već zbirka razvoja, analiza i – što je najvažnije – vrlo osjetljivih novih obavještajnih podataka.

Strah administracije, rekao je visoki zvaničnik administracije, “nije bio samo hipotetički – već je bio i zasnovan na nekim informacijama koje smo prikupili.” „Morali smo da planiramo tako da budemo u najboljoj mogućoj poziciji u slučaju da se ovaj više ne nezamisliv događaj zaista dogodi“, rekao je isti visoki zvaničnik.

Kasno ljeto 2022. pokazalo se razarajućim periodom za ruske snage u Ukrajini. Ukrajinske snage su napredovale prema ruskom okupiranom Hersonu na jugu. Grad je bio najveća ruska nagrada od invazije. Sada je bila u opasnosti da bude izgubljena u ukrajinskoj kontraofanzivi. Ono što je najvažnije, kako su ukrajinske snage napredovale, čitave ruske jedinice bile su u opasnosti da budu opkoljene. Stav unutar administracije bio je da bi takav katastrofalan gubitak mogao biti “potencijalni okidač” za upotrebu nuklearnog oružja.

Rusija je gubila tlo unutar ukrajinske suverene teritorije, a ne unutar Rusije. Ali američki zvaničnici su bili zabrinuti što je ruski predsjednik Vladimir Putin to vidio drugačije. Rekao je ruskom narodu da je Herson sada dio same Rusije, te da bi razoran gubitak tamo mogao shvatiti kao direktnu prijetnju njemu i ruskoj državi.

U isto vrijeme, ruska propagandna mašina kružila je novu lažnu priču o ukrajinskoj prljavoj bombi, za koju su se američki zvaničnici plašili da bi mogla biti namijenjena kao paravan za ruski nuklearni napad. U oktobru 2022., ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uputio je niz telefonskih poziva zvaničnicima odbrane u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Turskoj, rekavši im da je Kremlj „zabrinut mogućim provokacijama Kijeva koje uključuju upotrebu prljavog bomba.”

SAD su nastojale pribaviti pomoć nesaveznika, posebno Kine i Indije, kako bi obeshrabrile Rusiju od takvog napada.

„Jedna od stvari koje smo uradili bila je ne samo da im direktno šaljemo poruku, već snažno podstičemo, pritiskamo, ohrabrujemo druge zemlje, prema kojima bi mogle da budu pažljivije, da urade istu stvar“, rekao je zvaničnik administracije.

Američki zvaničnici kažu da su pristup i javne izjave kineskog lidera Xi Jinpinga i indijskog premijera Narendre Modija pomogli u izbjegavanju krize.

U vremenu od nuklearnog straha krajem 2022., opasnost se smanjila kako je rat ušao u period relativnog zastoja na istoku. Međutim, SAD i njeni saveznici ostaju na oprezu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...