IAKO IMA KONTROLU, NEŠIĆU ODGOVARA RASPAD NACIONALNE KONTAKT TAČKE: Zato napada glasnike i čeka da EUROPOL presiječe!

To što Nenad Nešić progoni glasnike, a ne rješava nagomilane probleme, je jasan znak da ovakav rad Kontakt tačke njemu odgovora, a što bi morao biti alarm nadležnim – ako ih uopće ima u ovoj zemlji!

  • Politika

  • 09. Mar. 2024  

  • 0

I sada kada je konačno jasno da Nacionalna kontakt tačka za saradnju sa EUROPOL-om ne funkcionira, odnosno kada je javnost upoznata s poraznim činjenicama i dešavanjima u ovom 'lebdećem organu', potrebno je podsjetiti zbog situacije u kojoj smo sada kako je uopće došlo do potpisivanja Sporazuma, koji ne samo da nije unaprijedio, već je unazadio odnos Bosne i Hercegovine i EUROPOL-a, piše novinska agencija Patria.

To što Nenad Nešić progoni glasnike, a ne rješava nagomilane probleme, je jasan znak da ovakav rad Kontakt tačke njemu odgovora, a što bi morao biti alarm nadležnim – ako ih uopće ima u ovoj zemlji!

Jednostavno, pravni status 'zajedničke kontakt tačke' je totalno nejasan. Niti se zna kome je odgovorna, da li ona ima pravni subjektivitet, odnosno da li se radi o samostalnom pravnom entitetu koji je uspostavljen ili on djeluje u okviru drugog pravnog subjekta!? Zna se samo da Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH drži sve konce u rukama, preko Danijela Maunage, zamjenika koordinatora Nacionalne kontakt tačke BiH za saradnju sa EUROPOL-om!?

Ali, ova priča nije počela jučer, već traje godinama, a linije otpora slomljene su 2021. godine kada su Selmo Cikotić, tadašnji ministar sigurnosti, kao i Aljoša Čampara, bivši ministar MUP-a FBiH popustili i potpisali sporazum u kojem su pristali da Kontakt tačka bude smještena u prostorije Ministarstva sigurnosti, a ne Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koja je godinama ranije i radila te poslove, a što precizira i zakon.

Ali, tada niko nije slušao, stručnjaci su upozoravali da je ovakvo rješenje u suprotnosti sa Smjernicama za jedinstvenu kontakt tačku (SPOC) za međunarodnu razmjenu informacija koje su dio EU Aquisa i obaveza BiH u pridruživanju EU.

Prema smjernicama EU svi kanali za međunarodnu razmjenu informacija (INTERPOL, EUROPOL, SELEC, policijski oficir za vezu) moraju biti smješteni na jednom mjestu.

I sva ta komunikacija i saradnja sa nadležnim tijelima u BiH i Ureda Evropske policije odvijala se bez problema u smislu postupanja i dostavljanja informacija preko DKPT-a zemljama članicama. Jedini izuzetak tada je bio MUP-a Republike srpske.

Čak tada ni podrška Pedra Sorrana nije pomogla. Podsjećamo, u pismu upućenom bivšem predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću zamjenik generalnog sekretara Evropske službe za vanjsko djelovanje Pedro Sorrano, imajući u vidu organizacijsku strukturu, materijalno-tehničku opremljenost i ljudske resurse podržao je postojeću operacionalizaciju Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji BiH sa EUROPOL-om u okviru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Međutim, ništa nije pomoglo! Stavljeni su potpisi, kako bi se Nešić mogao hvaliti, ali i upravljati Kontakt tačkom, iako nema nikakve operativne nadležnosti!

I dok se danas raspravlja o minornoj stvari, a to je da li je Ramo Isak ovlašten da šalje dopise EUROPOL-u ili ne, nadležni se ne bave suštinom, a to su problemi u Kontakt tački, a što je bilo očekivati. Jer gdje je puno baba kilava su djeca.

Posebno onih baba kojima država BiH nije uopće važna, čak više, voljeli bi da je nema i da se raspadne, zato u ovoj priči nema nevinih. Ni bivših ni sadašnjih. Svi su pristali na 'kompromis' kojim su udovoljili MUP-u Rs i snagama iz Republike srpske, koje su na dobrom putu da i ugase Kontakt tačku, jer zaštićeni kanal SIENA već spuštaju u Banja Luku!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...