RAMO ISAK ODGOVORIO NENADU NEŠIĆU: "Dobro ste ovo smislili, ali vas provalismo"

Nadležnosti državnih institucija, a prije svega Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, nećete prenositi na entitetske i kantonalne uprave policija.

  • Politika

  • 09. Mar. 2024  09. Mar. 2024

  • 1

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak oglasio se povodom jučerašnje reakcije ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, u vezi dešavanja u Nacionalnoj kontakt tački između BiH i EUROPOL-a.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, za razliku od Ministarstva sigurnosti BiH, ranije se nije oglašavalo o ovoj temi, smatrajući da se problemi trebaju rješavati institucionalno, a ne putem medija.

"Gospodine Nešiću, možete li javno objaviti saglasnost koju je MUP-u Rs dala Nacionalna zajednička kontakt tačka (NZKT) BiH s EUROPOL-om za uspostavljanje SIENA ekstenzije – zaštićenog kanala za komuniciranje – u sjedištu MUP-a Rs u Banjoj Luci?

Ne možete, jer takva saglasnost ne postoji. Nikada je nije dao zamjenik koordinatora u NZKT BiH s EUROPOL-om iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova – Federalne uprave policije.

Zahtjev ste uputili nezakonito i kršeći Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda evropske policije i kršeći Pravilnik o radu i operativnoj saradnji Nacionalne zajedničke kontakt tačke Bosne i Hercegovine s EUROPOL-om.

Treba li, gospodine Nešiću, da Vas ja učim kako u članu 6. stav 2. Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda evropske policije piše da se razmjena informacija između BiH i EUROPOL-a odvija putem NZKT BiH s EUROPOL-om, a da drugi organi poput MUP-a Rs mogu vršiti direktnu razmjenu informacija s EUROPOL-om samo ako to EUROPOL i NZKT BiH s EUROPOL-om smatraju prikladnim. 

Znate li da u članu 10. stav 2. Pravilnika o radu i operativnoj saradnji NZKT BiH s EUROPOL-om piše da je koordinator dužan izvršiti konsultacije sa zamjenicima koordinatora i da je potreban konsenzus za donošenje odluka? 

Odluke, zapisnici ili neki drugi akti – o tome da NZKT BiH s EUROPOL-om daje saglasnost MUP-u Rs da bez znanja države BiH razmjenjuje informacije s EUROPOL-om, državama članicama i trećim stranama – ne postoje. Radite nezakonito.

U zahtjevu koji je MUP Rs uputio ka EUROPOL-u navedeno je izričito da MUP Rs zahtijeva da NZKT BiH za EUROPOL ne može vidjeti sadržaj razmijenjenih poruka koje MUP Rs razmjenjuje s EUROPOL-om, državama članicima i trećim stranama.

Ja mogu shvatiti da imate neopisivu želju da samostalno dostavljate podatke, primjera radi, MUP-u Republike Srbije, da ih obavještavate o krivičnim predmetima koje vodite protiv državljana BiH, eventualno 'pakujete' lišavanja slobode na teritoriji Srbije, ali ne mogu nikako razumjeti da ste spremni direktno kršiti međunarodni sporazum i vjerovati kako će vam to proći.

Što se tiče curenja tajnih podataka, sazovite konferenciju za medije i predočite javnosti sigurnosnu dozvolu za lice koje ste angažovali duži vremenski period po osnovu ugovora o djelu da rukuje tajnim podacima.

To ne možete učiniti, jer ste angažovali osobu koja nema pristup tajnim podacima i koja nije prošla sigurnosnu provjeru, a kojoj ste dozvolili da rukuje tajnim podacima s najvećim oznakama tajnosti.

Ministre Nešiću, ne glumite šefa NZKT BiH s EUROPOL-om, jer to niste. Vaša uloga je u suštini da djelujete kao sekretarica, administrativna i tehnička ispomoć za NZKT BiH s EUROPOL-om.

Vaše ministarstvo uopšte se ne smatra nadležnim organom u smislu člana 7. Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda evropske policije. Nemojte se uvrijediti, ali Vi ste nešto kao posluga NZKT BiH.

Nadležnosti državnih institucija, a prije svega Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, nećete prenositi na entitetske i kantonalne uprave policija.

Povucite zahtjev i obustavite sve buduće aktivnosti za koje nemate saglasnost koordinatora i dva zamjenika koordinatora u NZKT BiH s EUROPOL-om.

Treba Vam biti jasno da predstavnik MUP-a Rs ne smije i neće nijednu odluku o razmjeni informacija o kriminalističkim postupcima donijeti bez saglasnosti predstavnika Granične policije Bosne i Hercegovine i Federalne uprave policije u NZKT BiH s EUROPOL-om.

Ili ako hoćete da pričamo Vašim jezikom – bez saglasnosti predstavnika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda. Isto tako, valjda Vam je do sada postalo jasno kako naš predstavnik nikada neće podržati nijedan zahtjev koji ide na štetu države Bosne i Hercegovine.

Ne planiram dalje diskutovati s Vama jer u ovom slučaju pitanja i odgovore na pitanja trebaju postavljati državni tužitelji.

A ključni odgovor bit će odgovor koordinatora i dva zamjenika koordinatora u NZKT BiH s EUROPOL-om i to na dva pitanja: Da li ste dali saglasnost da se EUROPOL-u proslijedi zahtjev MUP-a Rs? Ukoliko niste, ko je i kada poslao zahtjev?

Molim Vas ne glumite patriotu. Izgledate smiješno. Vaša priča da Nenad Nešić voli državu Bosnu i Hercegovinu, a da Ramo Isak radi protiv države Bosne i Hercegovine govori o stepenu panike u kojoj se nalazite. 

I da, prenesite i ostalim direktorima sigurnosnih agencija, koji se izjašnjavaju kao pripadnici srpskog naroda, a koji su, gle čuda, odmah nakon MUP-a Rs uputili zahtjeve za uspostavljanje direktnih kanala komunikacije s EUROPOL-om, državama članicima i trećim stranama da slobodno povuku zahtjeve, jer zahtjevima neće biti udovoljeno.

Dobro ste ovo smislili, ali Vas provalismo. 

Ugodan ostatak vikenda ministre Nešiću“, navodi se u reakciji ministra Isaka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...