FRANCUSKA VOJSKA SE SPREMA ZA POLJA SMRTI: Treniraju u kampu većem od Pariza

Neprijateljstva u Ukrajini, u svojoj trećoj godini, vratila su rat punog opsega na kontinent, rekao je pukovnik Axel Denis, koji vodi centar za borbenu obuku (CENTAC) u Mailly-le-campu u istočnoj Francuskoj.

  • Evropa

  • 09. Mar. 2024  

  • 0

Francuske trupe pripremaju se za sukob visokog intenziteta protiv neprijatelja koji im može parirati vatrenom moći što je velika promjena za vojsku koja je protekla desetljeća provela boreći se protiv pobunjeničkih kampanja u državama poput Malija i Afganistana. 

Neprijateljstva u Ukrajini, u svojoj trećoj godini, vratila su rat punog opsega na kontinent, rekao je pukovnik Axel Denis, koji vodi centar za borbenu obuku (CENTAC) u Mailly-le-campu u istočnoj Francuskoj.

“Svijet je otkrio svoju pravu prirodu: nestabilan, opasan i nisu svi prijatelji. Pripremamo se za kulturu pripravnosti, spremnosti u kratkom roku. CENTAC je jedino mjesto gdje možete vidjeti kakav je rat.”, rekao je za POLITICO tokom posjeta kampu, prenosi Klix.ba.

Uvjeti za obuku trupa u CENTAC-u su što sličniji stvarnom bojnom polju. Reproducira se zvuk, toplina i svjetlo artiljerijske paljbe, dok su posvuda razbacane lažne mine, a radiokomunikacije se mogu prekinuti bez prethodne najave.

Kamp površine 120 kvadratnih kilometara jedinstven je u Francuskoj. S površinom većom od Pariza, to je jedino mjesto gdje različite jedinice francuske vojske,pješaštvo, oklopništvo, artiljrija i inženjerija, koje su inače razbacane po cijeloj zemlji, mogu zajedno vježbati. To je također jedino mjesto gdje je dvadesetak tenkova Leclerc u akciji tokom cijele godine.

Oficiri ne imenuju potencijalne neprijatelje, ali obuka je usmjerena na pripremu trupa za borbu protiv neprijatelja poput Rusije.

Nakon desetljeća vojnih operacija u Africi, Francuska se sve više usredotočuje na istočni bok Evrope, a njene oružane snage moraju biti vjerodostojne, rekao je u januaru komandant kopnene vojske general Pierre Schill. Do 2027. francuska vojska namjerava moći rasporediti jednu diviziju od oko 25.000 vojnika u 30 dana.

 

"Nismo u istoj situaciji kao Ukrajina, ali smo dio koalicije, a to dolazi s obvezama. Pojam vjerodostojnosti u kolektivnoj odbrani, posebice u NATO-u, ključan je", rekao je Schill.

U scenariju osmišljenom za francuske regrute, njihov cilj je usporiti svoje neprijatelje, a igraju ih iskusne trupe stalno stacionirane u CENTAC-u. Nije to lak zadatak.

Glavna lekcija iz Ukrajine, rekli su oficiri CENTAC-a, je izbjegavanje frontalnih napada koji rezultiraju velikim brojem žrtava i ne uspijevaju potisnuti neprijatelja natrag.

Umjesto toga, pješaštvo, oklopništvo, inženjerstvo i artiljerija integrirani s novom tehnologijom poput bespilotnih letjelica koje prenose informacije natrag trupama i pružaju ubojitu moć na bojnom polju, moraju sarađivati besprijekorno.

“Rat u Ukrajini pojačao je važnost kombinovane borbe. To je jedini način borbe", rekao je potpukovnik Vincent, šef ureda za koordinaciju i upravljanje kampom. Njegovo prezime ne može se otkriti iz sigurnosnih razloga.

Vojske koje nisu u stanju kombinovai tenkove, artiljeriju i pješaštvo u ogromnoj su opasnosti, nešto što su pokazale obje strane u Ukrajini.

 

"Ono što je dramatično u Ukrajini je da imate tenkove koji djeluju sami — i stoga više uopće ne djeluju", rekao je pukovnik Axel Denis.

Nemogućnost koordinacije jedan je od razloga zašto ni Ukrajina ni Rusija nisu uspjele probiti dobro pripremljenu odbranu koja sada dominira preko 1000 kilometara bojišnice.

"Ako je njihova reakcija neprimjerena, slijedi kazna. To je fizički sukob, ali iznad svega, radi se o želji da se potraje, da se bori, da se dominira. ", rekao je pukovnik Axel Denis.

Polaznici se bave elektronskim ratovanjem, suočavaju se s izazovima logistike i hemijskim prijetnjama i moraju donositi odluke s visokim ulozima dok su neispavani.

Vojnici također uče raditi s kartama umjesto s računalima i telefonima u onom što se naziva "smanjenim načinom rada", kako bi bili spremni za situacije na bojnom polju gdje su mreže ometane od njihovih protivnika.

U vrijeme kada su svi stalno hiperpovezani, treneri CENTAC-a žele da trupe budu svjesne rizika kada su online. 

"Pametni telefoni i društvene mreže prava su prijetnja za vojnike", rekao je potpukovnik Vincent. Neprijateljske snage imaju alate za otkrivanje signala i pucaju artiljerijom na otkrivene lokacije; jedan kapetan izgubio je cijelu momčad zbog pametnog telefona.

Po završetku obuke vojnici će dobiti ocjenu uspješnosti i ocjenu na ljestvici od jedan do pet.

"Nikad nismo dali pet", rekao je potpukovnik Vincent. Kako glasi moto francuske Legije stranaca, "teška obuka, lak rat", dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...