DENNIS GRATZ UPOZORAVA: "Toliko je posla da Trojkina vlast u FBiH nema luksuz da ovo radi. Ne ispunjavaju ni osnovni zadatak"

"Mi ispunjavamo svoju funkciju u potpunosti, mi smo onaj revizor, nadzornik, pratilac… rada vladajuće koalicije", govori Gratz.

  • Politika

  • 10. Mar. 2024  

  • 0

Posljednju sjednicu Predstavničkog doma federalnog Parlamenta BiH obilježio je priličan skandal, koji je rezultirao otkazivanjem sjednice na zahtjev opozicije. Predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić podnijela je ostavku, a nasljednik nije imenovan. Sjednica nije mogla biti održana, pa se postavlja pitanje šta se dešava s Vladom FBiH.

“Nemam informacije, kao ni većina zastupnika iz opozicije zašto Vlada radi kako radi, to jeste zašto Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ima vrlo neredovne i neuspjele sjednice”, kaže za Raport zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Dennis Gratz.

“Mi smo, nažalost, svjedoci kako iz sjednice u sjednicu postanu stvari upitne, koje ne bi trebale biti upitne ako imamo neku stabilnu vlast”, objašnjava sagovornik Raporta.

U vezi s posljednjom otkazanom sjednicom kaže da je jednostavno prekinuta jer nije bilo unutar vlasti dogovoreno na koji način će i ko predsjedavati Domom.

“Svi smo pod utiskom da ova vlast Trojke u Federaciji BiH jednostavno ne ispunjava osnovni zadatak, a to je da omogući rad zakonodavnom tijelu. Oni su se trebali prethodno dogovoriti da li mogu raditi kao Parlament. To je osnovna zadaća, prvo se napravi priprema da bi se održala sjednica”, priča Gratz.

Mnogi zakoni čekaju na usvajanje. Da bi stigli u finiš, moraju se prvo naći na stolu sjednice, a one ili kasne ili se, kao u ovom, te u slučaju prokišnjavanja sale, odgađaju. Tako da je do stola težak put.

Pripremili smo se, ali...

“Imali smo vrlo važne zakone, pripremili smo se, mi konkretno u Klubu Demokratske fronte, i za diskusiju, htjeli smo načelno podržati neke nacrte zakona koji su pripremljeni od vlasti, jer smatramo da je dobro da se otvori javna rasprava o njima, ali, nažalost, nismo ni mogli početi s radom”, upozorava naš sagovornik.

Očekuje, dodaje, da Vlada odredi dinamiku rada.

“Mislim da je toliko puno posla da sebi ovo vlast ne može priuštiti i nadam se te očekujem da što prije dogovore sjednicu i da se dogovore oko osnovnih stvari. Ko će, s kojim legitimitetom, na koji način predsjedavati i kako ćemo mi uopšte raditi”, jasan je Gratz.

S druge strane, Parlament FBiH bio je blokiran nedolaskom opozicije na sjednice. Potom je odblokiran, i u čemu je sada problem?

“Nije postojala nikakva blokada, Parlament je i sada blokiran, mi nismo krivi, a ni prethodno. Još je aktuelna priča oko izbora gospodina Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, mi to pokušavamo spriječiti na način da želimo da taj izbor bude demokratski i da ispunimo zadatak Parlamenta, a to je da nam se dostavi lista sa svim kandidatima. Mislim da to što tražimo zaista nije strašno i da je to minimum demokratičnosti koju zahtijeva jedan takav izbor”, cijeni naš sagovornik.

Sad je, kaže, sve odblokirano, mada kategorički odbija primjedbu da se radilo o blokadama, “i opet nemamo ništa od toga i očito je da postoji duboki raskol među strankama Trojke u samom funkcioniranju vlasti na nivou Federacije”.

Nećemo da pravimo smijurije

A da li će Vukoja ipak proći za sudiju Ustavnog suda, Gratz je mišljenja da oni imaju većinu, “to je ono šta oni očekuju od svojih zastupnika i zastupnica. Ne vidim da mi to možemo spriječiti da ljudi ne glasaju za nekog kandidata. Ono što mi zahtijevamo jeste da se ne napravi od toga nikakva smijurija, nego da dobijemo mogućnost izbora kakav Ustav BiH propisuje. Nema izbora ako je samo jedan kandidat.

Da li je realno očekivati popunjavanje Ustavnog suda BiH, naš sagovornik ne može predvidjeti.

“Obaveza je naša da Ustavni sud bude popunjen. Hoćemo li mi tu obavezu ispuniti, ne znam. Opozicija ne može diktirati dinamiku rada, tako da mi snosimo tu najmanju odgovornost. Mi ispunjavamo svoju funkciju u potpunosti, mi smo onaj revizor, nadzornik, pratilac… rada vladajuće koalicije”, govori Gratz.

Poentira da je bizarna situacija, “nikome nije jasno, u to sam duboko uvjeren, zašto dolazi do ovih opstrukcija koje su na nivou obdaništa. Koliko smo dosad održali sjednica, pokazuje mršava statistika”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...