ČUDO U GETEBORGU, KUĆA PUNA DOKTORA: Ovo su Bosanci koji su zadivili Švedsku

Dva sina, ponosni Bosanci i Hercegovci oduševili su nas svojim direktnim nastupom, vedrinom, obrazovanjem, ali i patriotizmom.

  • Društvo

  • 10. Mar. 2024  

  • 1

Više od 4.000 kilometara trajalo je putovanje do Geteborga i natrag. Automobilom, avionom, pa opet automobilom, i istim putem natrag. Ali, isplatilo se. Upoznali smo sjajne ljude, ponosne Bosance i Hercegovce, mlade koji su nastavili putem svojih roditelja. A, roditelji su posebna priča, piše Ljudski.ba.

Čudo u Geteborgu! Nije ovo slučajan naslov, kakvih ste se dosad naslušali i načitali u gotovo svim regionalnim medijima koji traže pozornost za klik više. Zbilja, riječ je pravom čudu, nesvakidašnjoj priči, u koju smo se i sami htjeli uvjeriti.

Naime, reporteri portala Ljudski.ba danima su pisali o pozitivnim pričama nepoznatih i onih malo poznatijih Bosanaca i Hercegovaca koji su silom prilika, bježeći od ratnih strahota i raznih golgota, nerijetko spašavajući i goli život, utočište pronašli u inozemstvu, do tada nepoznatim državama i okruženju. Među ljudima koji imaju drugačije svjetonazore, kulture i običaje, pa ako hoćete i drugačije ljudske i svake ine vrijednosti. I gle čuda, Bosanci i Hercegovci i tamo su cijenjeni, uspješni poslovni ljudi, ugledni članovi zajednica, kojima su, istini za volju, morali pokazati i dokazati puno više od domicilnog stanovništva kako bi bili priznati. Jedna od takvih priča je i ova pred vama. Majka, porijeklom iz Podrinja, otac ponosni Banjalučanin, na put su izveli troje krasne djece, kćer i dva sina. Majka je ugledna naučnica i profesorica, uvrštena u sam vrh europskih znanstvenika, a tek djeca…

alt

Dva sina, ponosni Bosanci i Hercegovci oduševili su nas svojim direktnim nastupom, vedrinom, obrazovanjem, ali i patriotizmom. Obojica su doktori, također vrlo cijenjeni u zajednici, a njihova sestra, svestrana i u umjetnosti, na putu je da postane liječnica, slijedeći stope roditelja i braće.

Za Ljudski.ba kažu da su Bosanci i Šveđani u isto vrijeme, brinu o sudbini svoje domovine, a pored svega su i politički angažirani. Ne dijele ljude po nacionalnosti i boji kože, planiraju i u Bosni i Hercegovini pokrenuti velike stvari.

U nastavku pogledajte ekskluzivnu reportažu iz Geteborga, drugog najvećeg grada u Švedskoj, čiju historiju već duže od 30 godina ispisuju i Bosanci i Hercegovci!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...