ZVANIČNICI IZ RS-a POKLOPILI BORJANU KRIŠTO: "Neusaglašeni zakon o sudu BiH neće dobiti našu podršku!"

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto poslala je pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju u kojem je najavila da će se na sjednici 12. marta naći zakon o sudu BiH uz još nekoliko reformskih obaveza BiH. Njen zamjenik Staša Košarac odgovara da nema osnova da se zakon razmatra dok ga ne usaglasi Radna grupa za pravosuđe i ne dobije podršku institucija RS.

  • Politika

  • 10. Mar. 2024  

  • 0

U susret predstojećoj odluci Evropskog vijeća o početku pregovora sa BiH, Borjana Krišto je evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju uputila informaciju sa pregledom ključnih reformi koje su učinjene u posljednjih godinu dana, a i onih koje su, kako je navela, u završnoj fazi.

Krišto gaji ambicije da će i zakon o sudovima BiH biti dogovoren do 21. marta i prije nego što je usaglašen, stavlja ga na dnevni red sjednice, piše Javni servis RS.

"Aktivnosti koje smo ostvarili rezultat su našeg sveobuhvatnog i predanog rada, te saradnje nadležnih institucija na svim nivoima vlasti. Ovi postignuti ciljevi, iako su samo dio šireg spektra aktivnosti koje smo sprovodili, od vitalnog su značaja za naš sljedeći iskorak prema članstvu u EU", navela je Krišto.

Međutim, RTRS primjećuje da je Krišto zaboravila da zakon o sudu Radna grupa za pravosuđe još nije dogovorila. U opticaju je nekoliko verzija dokumenta i važno je da ih Radna grupa usaglasi bez pritisaka, napominje Staša Košarac.

"Ukoliko zakon o sudu ne dobije pozitivno mišljenje institucija Republike Srpske, sigurno nećemo podržati takav zakon u Vijeću ministara. A, ako neko ko je preambiciozan pokušava da taj zakon stavi na dnevni red i da se glasa iako nije usaglašen, onda promoviše princip preglasavanja u institucijama na nivou BiH, što nije dobro", kazao je Košarac.

Najava predsjedavajuće Vijeća ministara da će na dnevnom redu biti neusaglašeni zakon o sudu BiH i za ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića je politički neodgovorno, prenosi RTRS. 

"Ovaj zakon ne može proći ukoliko ne dobije 'zeleno svjetlo' srpskih ministara", rekao je Nešić.

"Predstavnici Republike Srpske traže da sjedište Apelacionog odjeljenja bude u Banjaluci, dok Bošnjaci traže Sarajevo, kasnije Istočno Sarajevo. Možda će biti prijedlog da to bude u Doboju, vidjećemo", kaže Milan Petković, zamjenik predsjedavajućeg Ustavno pravne komisije u Predstavničkom domu BiH.

Predsjedavajuća Vijeća ministara ne bi trebalo da rizikuje odnose u okviru partnerstva na nivou BiH i učini ih unilateralnim, kazao je lider SNSD-a Milorad Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je kazao da je Krišto sklona da unosi neku vrstu hitnosti, tamo gdje za tim nema potrebe.

"Na prethodnom sastanku partnera na nivou vlasti u BiH u Mostaru oni koji rade u Vijeću ministara su rekli da imaju obećanja iz Evropske komisije da je dovoljno da se usvoje zakoni o sukobu interesa i o državnoj službi. I jedno i drugo je urađeno - šta sad hoće? Možemo usvojiti zakon o sudovima, ali sjedište /Apelacionog odjeljenja/ mora da bude u Banja Luci i Sud BiH ne može da sudi po zakonima Republike Srpske i ne može da izuzima predmete iz RS. Takav zakon ćemo prihvatiti", poručio je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...