RAMAZANSKI OBIČAJI IZ BIHAĆA: Priča o ramazanskom topu i efendiji koji imami u bivšoj crkvi

Donosimo priču o ramazanskim običajima iz Bihaća!

  • Jeste li znali

  • 11. Mar. 2024  11. Mar. 2024

  • 0

Za mjesec ramazan vežu se mnoge tradicije i običaji muslimana širom Bosne i Hercegovine. Donosimo priču o ramazanskim običajima iz Bihaća!

Vrijeme iftara i ove godine u Bihaću, sa zidina starog grada Sokolac, obilježit će pucanj iz topa. Prije deset godina napravio ga je Eladin Žerić po maketi onog koji je na istom mjestu postojao još davne 1942. godine.

ELADIN ŽERIĆ, bihaćki tobdžija

"Ja i imam u našoj džamiji smo jednaki - on kad kaže Allahu ekber, ide i ispaljivanje topa. Meni to donosi veliku radost, prolazi kroz tijelo i srce kada vidim da ljudi čekaju upravo zvuk ovog topa, da tako završe s postom."

Esma i Meho Ćehajić kažu kako im je to prilika da preispitaju sami sebe i svoj odnos prema drugima. Kako su godinama živjeli u Austriji, svaki koji u penziji danas dočekuju kod kuće je poseban.

"To je poseban mjesec u kojem čovjek mora preispitati samog sebe. Da nam dragi Allah podari i zdravlje, veselje, da budemo prema komšijama i narodu kako treba", kaže Meho Ćehajić.

alt

S munare džamije Fethije poziv na molitvu. Najstarija je to gotička građevina u našoj zemlji, objekat koji je izvorno bio crkva. Njenu priču imam ove džamije uspoređuje sa Mezkitom, bivšom džamijom u španskoj Kordobi koja je danas crkva.

ABDUL-AZIZ NUSPAHIĆ, imam džamije Fethija

"Kada me kolega nazvao, dok sam boravio tamo, rekao mi je da nađem svećenika i da mu kažem da sam ja efendija u crkvi, a on svećenik u džamiji. To je simpatična poruka međureligijskog dijaloga kojeg svi trebali da volimo i poštujemo."

Međusobno poštivanje i razumijevanje poruka je koju upravo nosi mjesec ramazan, tokom kojeg vjernici ustaju na sehur kako bi jeli prije zore, a post prekidaju iftarom – jelom u sumrak.

(BHRT)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...