"DA BAREM NIKAD NISAM SNIMIO OVAJ FILM": Ukrajina slavi svog prvog Oscara za film o ruskim zločinima



Film je prije osvajanja Oscara primio niz drugih međunarodnih priznanja, uključujući nagradu Pulitzer i Baftu.

  • Kultura

  • 11. Mar. 2024  

  • 0

Ukrajina je u ponedjeljak pozdravila Oscarom nagrađeni film "20 dana u Mariupolju" o tom opkoljenom ukrajinskom gradu u proljeće 2020., ocijenivši njegov uspjeh "važnim" za priču o "zločinima Rusije" i to u trenutku kada je slanje američke pomoći Kijevu u iznosu od 60 milijardi dolara dovedeno u pitanje.

Film “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova o prve tri sedmice ruske agresije i životu u gradu Mariupolju nagrađen je Oscarom u kategoriji najboljega dugometražnog dokumentarnog filma i prvi je Oscar u ukrajinskoj historiji.

“Prvi Oscar u historiji. I to u važnom trenutku. Svijet je vidio zločine Rusije. Pravda pobjeđuje”, napisao je na platformi X šef predsjedničkog kabineta Andrij Jermak.

Film je djelo ukrajinskih novinara Černova, Evgenija Maloletka i Vasilisa Stepanenka koji koji rade za američku novinsku agenciju Associated Press, prenosi Hina.

Film je prije osvajanja Oscara primio niz drugih međunarodnih priznanja, uključujući nagradu Pulitzer i Baftu.

Uspjeh tog dokumentarca izazvao je val oduševljenja na društvenim mrežama u Ukrajini.

Film prikazuje agoniju tog grada koji je bio u okruženju ruskih snaga 86 dana nakon čega je pao u njihove ruke, uz cijenu od više desetaka hiljada mrtvih i potpunog uništenja.

Novinari AP-a su u tom gradu proveli tri sedmice i uspjeli su preživjeti i slati svoje izvještaje i fotografije.

“Vjerovatno ću biti prvi redatelj na ovoj pozornici koji će reći: da barem nikad nisam snimio ovaj film”, rekao je Černov. “Volio bih da mogu ovo zamijeniti za to da Rusija nikad nije napala Ukrajinu, da nikad nije okupirala naše gradove… ali ne mogu promijeniti historiju”, rekao je Černov na svečanosti u Los Angelesu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...