BUDI SE ISTOK I ZAPAD: Nazire se treći politički blok u Republici Srpskoj, spremaju se iznenađenja na lokalnim izborima…

Ovo što je na sceni, iako izbori i nisu tako daleko, praktično je zauzimanje ozbiljnijih pregovaračkih pozicija.

  • Politika

  • 12. Mar. 2024  

  • 2

Do lokalnih izbora ostalo je pola godine, a politička situacija je, blago rečeno, više nego komplikovana. Ne naziru se sigurna imena kandidata za načelnike i gradonačelnike u Republici Srpskoj ni sa jedne strane, čak ni u SNSD-u koji je prethodnih izbora u ovo vrijeme već imao precizirana imena. S druge strane, u opoziciji posebna priča, SDS i PDP s jedne strane, s druge strane Narodni front Jelene Trivić i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića nameću insinuacije o stvaranju još jednog političkog bloka. 

Dva politička bloka i treći na pomolu pred izbore u Republici Srpskoj nameću po sebi kalkulacije da bi moglo doći do određenih iznenađenja na lokalnim izborima. Konkretnih imena kandidata i ko će koga podržati u ovim političkim blokovima još nema, jer je prilično različita situacija na lokalnom nivou. Pojedini analitičari ocjenjuju da je opoziciji potrebno tzv. provjetravanje, jer koketiranje sa SNSD-om uz ovakav Izborni zakon najjaču će stranku i dalje pozicionirati kao vlast.

"Iz prostog razloga što imamo još jedan dobar dio političara unutar opozicije koji su produžena ruka SNSD-a. Što se tiče Banjaluke, tu je situacija još haotičnija nego u drugim gradovima, jer pojedinci koji su na vlasti nose jednu vrstu etikete da sarađuju sa onima koji su na vlasti na entitetskom nivou, što naravno umanjuje šanse opoziciji", kazala je za BHRT politička analitičarka Tanja Topić.

S druge strane, pojedini poznavaoci političkih prilika tvrde da će teško biti izbornih iznenanđenja.

"Čak i da nekim čudom dođe do smjene vlasti, u šta ja čisto sumnjam, mislim da opozicija ne pokazuje kapacitete da može napraviti bilo kakav ozbiljni rezultat, ali čak i da se to desi, ne pokazuju ni oni nijednim svojim aktom da su sposobni vodsiti politke koje su drugačije od SNSD-a, jer su oni opozicija samo stranci SNSD, često i samo samom Dodiku", kaže Aleksandar Savanović, profesor na FPN-u u Banjaluci.

Ovo što je na sceni, iako izbori i nisu tako daleko, praktično je zauzimanje ozbiljnijih pregovaračkih pozicija.

"Ja još ne vidim dva opoziciona bloka, ovo je jedno nedefinisano stanje, ali vjerujem da će u opoziciji prevladati da je neophodno jedinstvo da bi parirali SNSD-u, i vjerujem da će tako i biti, ali evo sačekaćemo april", ističe novinar Željko Raljić.

Građani su poprilično zbunjeni trenutnim političkim kombinacijama i previranjima, pa kažu kako ne znaju ni šta da očekuju.

Ono u čemu su svi analitičari uglavnom složni jeste da će i za ove izbore biti teško animirati apstinente da se odluče glasati, koji svih prethodnih izbornih ciklusa čine dio glasača koji bi korišćenjem svog prava definitivno pokazao pravu sliku – koji politički blok je, žargonski rečeno, "jači".

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...