NAKON PORUKE KOJU JE POSLALA URSULA VAN DER LEYEN: Oglasio se Nermin Nikšić - "Toliko o 'izdajama' i 'prodajama'"

Von der Leyen je navela listu stvari koje je Bosna i Hercegovina uradila na putu prema EU i pozdravila napore vlasti u BiH.

  • Politika

  • 12. Mar. 2024  

  • 9

Predsjednica Evropske komisije Ursula van der Leyen kazala je kako je Bosna i Hercegovina napravila u posljednjih godinu napravila najveći napredak u odnosu na proteklu deceniju.

Von der Leyen je navela listu stvari koje je Bosna i Hercegovina uradila na putu prema EU i pozdravila napore vlasti u BiH.

“Dobra vijest je da ćemo dati zeleno svjetlo za početak pregovora sa Bosnom i Hercegovinom”, kazala je von der Leyen.

Tim povodom, oglasio se predsjednik SDP-a i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

"Za mene, kao jednog od lidera Trojke i premijera Federacije BiH, nema veće satisfakcije od ovih riječi predsjednice Evropske komisije. Dakle, ne govorimo mi o sebi, ne hvalimo se, nego je s najviše evropske pozicije rečeno da smo u godinu dana nove vlasti na državnom nivou uradili više nego naši predhodnici za deset godina. Toliko o 'izdajama' i 'prodajama'", kazao je.

Navodi da je politika razgovora, kompromisa i izbjegavanja populističkih prenemaganja i svakodnevnih demonstriranja lažnog patriotizma, dala ogroman rezultat.

"Na pragu smo, sada već izglednog, otvaranja pregovora sa EU, što je naš višedecenijski cilj. Posebno mi je drago što će to otvaranje donijeti korist svim građanima BiH, što će to značiti lakši i brži pristup evropskim fondovima, što ćemo stvaranjem evropske političke klime u BiH i evropskog poslovnog okruženja otvoriti prostor za velike strane i domaće investicije, nova radna mjesta i ostanak mladih ljudi u ovoj zemlji.

Naravno, još je puno posla pred nama, daleko smo od toga da možemo reći kako je sve gotovo. Zato ćemo, kao do sada, i dalje čvrsto braniti interese države BiH, u skladu sa Ustavom, predano ćemo raditi na njenom evropskom putu i konačnom uključenju u Evropsku uniju, jer naš je cilj da se u ovoj zemlji živi bolje, da građani imaju veće plate, da mladi vide perspektivu i ostanu u BiH, da penzioneri mogu da žive od svoje penzije. Glavna vrata EU smo otvorili. I nema povratka nazad", kazao je Nikšić.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...