AMERIČKE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE: Sve veće nepovjerenje u Netanyahuovu sposobnost vladanja

“Nepovjerenje u Netanyahuovu sposobnost vladanja produbilo se i proširilo u javnosti u odnosu na već visoke nivoe prije rata. Moguća je drugačija, umjerenija vlada“, navodi se u izvještaju.

  • Svijet

  • 12. Mar. 2024  

  • 0

U izvještaju američkih obavještajnih službi navodi se da je dogovor o oslobađanju zarobljenika najpraktičniji način za postizanje primirja u Gazi, te se navodi da postoje sumnje u to da li izraelski premijer Benjamin Netanyahu može ostati na vlasti ili postići svoj cilj uništenja Hamasa, javlja Al Jazeera.

“Nepovjerenje u Netanyahuovu sposobnost vladanja produbilo se i proširilo u javnosti u odnosu na već visoke nivoe prije rata. Moguća je drugačija, umjerenija vlada“, navodi se u izvještaju.

Ističe se da će se Izrael vjerovatno suočiti s “dugotrajnim oružanim otporom Hamasa u godinama koje dolaze“, te da će se vojska boriti da “neutralizira Hamasovu podzemnu infrastrukturu, koja omogućava pobunjenicima da se sakriju, povrate snagu i iznenade izraelske snage“.

Kako navodi novinarka Al Jazeere Kimberly Halkett, izvještaj obuhvata nalaze 18 različitih američkih obavještajnih agencija.

“Zaključak svih ovih agencija je da uprkos onome što je izraelski premijer tvrdio, rat koji Izrael vodi protiv Gaze neće biti kratak“, navela je Halkett.

“Rizik od eskalacije je veoma visok. To je nešto što će se nastaviti čak i dok Netanyahu govori svojoj populaciji da je to nešto što je ograničeno i što bi moglo biti gotovo u bliskoj budućnosti“, dodala je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...