POGODILA GA JEDNA RIJEČ: Mađarska pozvala američkog ambasadora na razgovor zbog Bidenove izjave

Mađarski lider otputovao je u petak na Floridu na razgovore sa Donaldom Trampom, a tokom posjete se nije sastao ni sa kim iz Bidenove administracije.

  • Evropa

  • 12. Mar. 2024  

  • 1

Mađarska je pozvala američkog ambasadora na razgovor zbog komentara američkog predsjednika Joea Bidena koji je rekao da premijer Viktor Orban želi diktaturu, javlja Guardian.

Mađarski lider otputovao je u petak na Floridu na razgovore sa Donaldom Trampom, a tokom posjete se nije sastao ni sa kim iz Bidenove administracije.

Tokom nedavnog predizbornog događaja se Biden osvrnuo na susret svog rivala sa mađarskim političarem: “Znate s kim se danas on sastaje u Mar-a-Lagu? S Orbanom iz Mađarske, koji je jasno rekao da ne misli da demokratija funkcioniše, on želi diktaturu”.

Grupe za ljudska prava i evropske prijestolnice su u više navrata izražavale zabrinutost da su Orban i njegova stranka Fidesz narušili stanje demokratije u Mađarskoj. Kako navodi Guardian, još 2014. je Orban najavio da gradi “neliberalnu” državu.

I zapadni saveznici Mađarske su također sve više zabrinuti zbog veza Mađarske sa Moskvom i Pekingom, dok su odnosi sa Washingtonom dostigli nizak nivo.
Bidenovi komentari naišli su na kritike mađarskih zvaničnika.

Péter Szijjártó, mađarski ministar vanjskih poslova, odbacio je izjave američkog predsjednika kao “laži”.

Na konferenciji za novinare održanoj u utorak, on je rekao da je američki ambasador u Budimpešti David Pressman bio pozvan i sastao se sa visokim mađarskim zvaničnikom ranije tokom dana.

“Tražili smo od ambasadora da nam pokaže citat, s lokacijom i vremenom. Ovo je veoma ozbiljna uvreda“, rekao je Szijjártó, negirajući da je Orban ikada rekao ono što je Biden naveo.

“Od nas se ne može očekivati da slušamo takve laži od bilo koga, čak i ako je ta osoba predsjednik Sjedinjenih Država“, dodao je.

U saopćenju, glasnogovornik američke ambasade u Budimpešti je rekao: “Možemo potvrditi da je ambasador Pressman jutros ‘pozvan’ na ‘hitni’ sastanak u ministarstvo vanjskih poslova u vezi s izjavama predsjednika Sjedinjenih Država Države o Mađarskoj. Ambasador Pressman uvijek pozdravlja priliku da razgovara o stanju mađarske demokratije s našim saveznikom“.

Orbanov sastanak s Trumpom naišao je na kritike i u Budimpešti i u Washingtonu usred straha da bi mađarski lider mogao zagovarati pozicije Kremlja u razgovorima s konzervativnim američkim ličnostima.

Nakon sastanka, Trump je pohvalio mađarskog lidera u objavi na društvenim mrežama.

“Viktor je veliki vođa, poštovan u cijelom svijetu. Mađarska je sigurna zemlja zbog svoje jake imigracione politike i sve dok je on na čelu, uvijek će biti!” napisao je.

Orban je također pohvalio Trampa, posebno zbog njegovih stavova po pitanju Ukrajine.

U intervjuu za mađarske državne medije nakon posjete, premijer je Trampa nazvao “čovjekom mira”.

“On neće dati ni peni za ukrajinsko-ruski rat. Zbog toga će se rat završiti, jer je očigledno da Ukrajina ne može stati na svoje noge“, rekao je Orban.

Upitan šta će se dogoditi ako Biden pobijedi na izborima, Orban je rekao: “To bi bilo loše“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...