MILAN DUNOVIĆ ZA "SB": Dok nam prijete disolucijom, Trojka relativizira Dodika i odustaje od NATO puta?

Dunovića u svemu tome zabrinjavaju izjave političara koji pripadaju Trojci i koji, prema njegovom mišljenju, ponovo pokušavaju relativizirati situaciju oko Dodika.

  • Vijesti

  • 14. Mar. 2024  14. Mar. 2024

  • 0

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavila je godišnji izvještaj Obavještajne zajednice SAD-a o procjenama ugroženosti, a u jednom dijelu spominje se i lider bosanskih Srba Milorad Dodik koji je naznačen kao prijetnja miru BiH zbog toga što koracima koje poduzima nastoji osigurati secesiju entiteta Republika Srpska.

Ovaj uznemirujući izvještaj dolazi nakon što je ministar za sigurnost Bosne i Hercegovine Nenad Nešić gostujući u Klixovom studiju izjavio da je “mirna disolucija moguća” i da se “Bosna i Hercegovina može podijeliti kao Jugoslavija”.

Kontaktirali smo zastupnika DF-a u državnom parlamentu Milana Dunovića koji je za "Slobodnu Bosnu" rekao kako je izvještaj vrlo ozbiljan, ali i veoma kratak.

"U par rečenice se dotiče same Bosne i Hercegovine i ponovo se Milorad Dodik definiše kao potencijalna prijetnja za mir i stabilnost. To je očito kontinuitet Dodikovog djelovanja i politike SNSD-a. Ministar sigurnosti je jučer u više navrata izjavio da što se njega tiče, a on zapravo samo tu slijedi politike SNSD-a jer uopće nema svoje samostalno političko djelovanje koliko god se trudio da to pokaže, da je moguća 'mirna disolucija'. Smatram da niti je moguća disolucija a pogotovo ne mirno i da je on na tu na tragu politika Milorada Dodika gdje izaziva jedan vid prijetnje i čak uslovljava evropski put BiH gdje to definiše to na način 'ukoliko se političari u BiH mogu dogovoriti' na način kako se to njemu i njegovom šefu Dodiku sviđa", prokomentirao je Dunović za "SB".

Odustaje li BiH od NATO puta?

Dunovića u svemu tome zabrinjavaju izjave političara koji pripadaju Trojci i koji, prema njegovom mišljenju, ponovo pokušavaju relativizirati situaciju oko Dodika.

"Govore on tako malo prijeti, ali on ne djeluje u tom smjeru. Slavodobitno pričaju o evropskom putu BiH kao da su oni najviše zaslužni za to, a ne geopolitička situacija u Evropi, a pritom ignorišu jednu ozbiljnu činjenicu - da ovaj sastav Vijeća ministara nije poslao u NATO savez plan reformi za 2023. godinu. Hvalili su se kako je ovo najbrže formirano Vijeće ministara, kudili su prethodni saziv što im je trebalo godinu dana da se formira, a svi vrlo dobro znamo da prethodni saziv nije formiran dok nije poslan prvi program reformi u NATO savez", podsjeća Dunović te dodaje da je nakon toga plan reformi redovno usvajan u Vijeću ministara, a ovaj saziv to još nije osvojio.

"Da li je Trojci prihvatljivo da BiH odustane od NATO saveza iako joj je to zakonska obaveza pisana o Zakonu o odbrani BiH, a ne stvar političkog konsenzusa i da je to cijena koja se plaća da bi se oni hvalili kako su najzaslužniji za evropski put BiH", pita Dunović te dodaje da postoje trenutno dvije distrakcije:

"Prva je odustajanje od NATO puta i udovoljavanje politike SNSD-a, a druga je evo geopolitička situacija u BiH koja će da zamaskira sve loše pripremljene i usvojene evropske zakone", prokomentirao je Dunović za "SB".

Na državnom nivou nema kapaciteta

Dunović se slaže da je evropski put BiH prioritet, ali da je NATO put jednu stepenicu iznad, iz prostog razloga što je to zakonska obaveza.

"S druge strane, otvaranje pregovora pa čak i definisanje datuma ne znači da smo ušli u EU. Predstoji ogroman posao koji treba da se obavi, a ono kako su se do sad usvajali zakoni nije nešto što će EU biti prihvatljivo. Progledali su nam kroz prste prvi put, ali to neće biti dovoljno", rekao je Dunović navodeći da ako neki političari misle da je npr. Zakon o VSTV-u u kojem piše da će se ovaj zakon uskladiti sa EU tek za godinu dana, da se varaju ako misle da je to evropski zakon.

"Da je Zakon o sukobu interesa dobar iako tretira samo institucije na državnom nivou, a ne tretira entitetske, kantonalne i općinske, pa su time političari sa nižeg nivoa amnestirani od sukoba interesa, taj zakon nije dobar. Zakonom o državnim službama se političkim savjetnicima zabranjuje izražavanje političkih stavova, ako misle da je to dobro nije. Mi ćemo se kao društvo u budućnosti sukobiti sa nizom neevropskih zakona koje treba popraviti, a nisam sigurna da trenutna većina na državnom nivou ima i kapaciteta i volje da to napravi", rekao je Milan Dunović za "Slobodnu Bosnu".

(S. Hodžić) 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...