PREMA DRAMI WILLIAMA SHAKESPEAREA: U SARTR-u u toku pripreme na predstavi "Mjera za mjeru”

Uloge u predstavi ostvaruju: Snežana Bogićević, Ana Mia Karić, Adnan Kreso, Hana Zrno, Kemal Rizvanović, Matea Mavrak i Faruk Hajdarević.

  • Kultura

  • 14. Mar. 2024  14. Mar. 2024

  • 0

U Sarajevskom ratnom teatru uveliko traju pripreme nove predstave “Mjera za mjeru”, rađene prema drami Williama Shakespeare a u režiji Mirka Radonjića

"U nama dalekom Beču 1604. godine došlo je do zloupotrebe moći. Skoro pola vijeka kasnije žrtve su odlučile prijaviti taj slučaj. Kao osnovni dokazni materijal se koristi Šekspirova tragikomedija „Mjera za mjeru“. A likovi koji zauzimaju manji prostor u ovoj drami, u našoj predstavi dobijaju priliku da svjedoče o svojim i tuđim nedaćama. Preko čije grbače se na vagu stavljaju i mjere moralna načela? Ko je moralan, a ko bludan? Ko će biti kažnjen, a ko proći nekažnjeno? Ovo su neka od pitanja koja Shakespearov komad smješten u Beču postavlja glede morala, a koji su nama poslužili da propitamo sopstveni odnos prema etici danas i ovdje", navodi se u saopćenju SARTR-a. 

Uloge u predstavi ostvaruju: Snežana Bogićević, Ana Mia Karić, Adnan Kreso, Hana Zrno, Kemal Rizvanović, Matea Mavrak i Faruk Hajdarević. 

Autorski tim predstave čine: Dramaturgija: Nejra Babić, Kostimografija: Lina Leković, Muzika: Hanan Hadžajlić. 

Kao dio projekta Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WBs) predstava “Mjera za mjeru” je kofinansirana od strane Evropske unije. Projekat CC4WBs ima za cilj unapređenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu. Ovaj tetarski projekt je podržala i međuvladina organizacija RYCO, koja inače pomaže i unapređuje regionalnu te multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. 

Programi RYCO-a usmjereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumijevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu. 

Premijera predstave "Mjera za mjeru" planirana je za 28.3.2024. godine u 20 sati, a reprize su 29./30.03, saopćeno je iz SARTR-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...