PRVI REKET DODIKOVE DIPLOMATIJE: Ambasador Bojan Vujić ima istu 'upotrebnu vrijednost' kao i teniski spektakl u Banjaluci na koji su Dodik i društvo prošle godine ulupali desetine miliona KM

Dodikov ambasador je rekao da je "priliv džihadista ozbiljna teroristička prijetnja BiH i da treba biti oprezan prema određenim bošnjačkim učenjacima, klericima i političarima koji predstavljaju umjerenu demokratsku fasadu, iako njihova privrženost, trenutni odnosi i pisanje pokazuju privrženost radikalnoj islamističkoj ideologiji".

  • Politika

  • 14. Mar. 2024  14. Mar. 2024

Piše: Darko OMERAGIĆ

Ambasador Bosne i Hercegovine pri UN u Ženevi Bojan Vujić prije nekoliko dana je izazvao skandal na sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a nazivajući zemlju koju predstavlja „najopasnijim izvorom terorizma u Evropi“, za šta je optužio Bošnjake.

Dodikov ambasador je rekao da je "priliv džihadista ozbiljna teroristička prijetnja BiH i da treba biti oprezan prema određenim bošnjačkim učenjacima, klericima i političarima koji predstavljaju umjerenu demokratsku fasadu, iako njihova privrženost, trenutni odnosi i pisanje pokazuju privrženost radikalnoj islamističkoj ideologiji".

Na ovaj skandalozni istup bh. ambasadora odmah je reagovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekavši da ambasador Vujić treba podnijeti ostavku zbog neistinitih i neutemeljenih izjava o BiH, a da će ako to sam ne učini biti pokrenuta procedura njegove smjene. Vrlo brzo stigla je i reakcija Ministarstva vanjskih poslova BiH koje je osudilo izlaganje stalnog predstavnika BiH pri UN-u u kojoj se navodi da tvrdnje ambasadora Vujića „ne predstavljaju stav države već zloupotrebu pozicije, ali da izjave Vujića i njemu sličnih koji iznose lične stavove ipak ne mogu nanijeti štetu imidžu Bosne i Hercegovine, o čemu svjedoče brojne reakcije čuđenja za njegov istup“. Iz MVP-a dalje navode da je ambasador Vujić ovim istupom sam sebe degradirao.

ISTINA PO MJERI BOJANA VUJIĆA

Vujić je odgovorio Željku Komšiću rečenicom „da Komšića istina boli“, te je ostao pri svemu što je rekao na sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a. Još je dodao da se prije iznošenja svoje istine informisao „iz međunarodnih izvora“ ne navodeći kojih. Naravno, uz Vujića je stala Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH kazavši da će „Narodna skupština RS zaštiti ambasadora Vujića“.

Ambasador Vujić je medijima u našoj zemlji "poznat od ranije" po neistinim izjavama. Jednu od njih je dao u aprilu prošle godine i to u svojstvu predsjednika Organizacionog odbora teniskog turnira "Srpska open" kada je rekao da je siguran kako će ovaj turnir biti organizovan i dogodine u Banjaluci. Teniski turnir u koji je Milorad Dodik ulupao za sada nepoznatu cifru koja se kreće između 43 i 55 miliona KM održan je prošle godine uz veliku podršku prvog tenisera svijeta Novaka Đokovića i to tako što je Beograd Banjaluci ustupio jedan od tri turnira iz serije 250 koji je ranije otkupio od Bukurešta. Turnir se dvije godine igrao pod imenom "Srbija open" u Beogradu, a posljednje izdanje je održano prošle godine u Banjaluci. Iako je turnir privukao veliku pažnju javnosti i donio određene turističke benefite Banjaluci ni takav nije mogao proći bez skandala nakon što je Milorad Dodik ne znajući da je u programu na RTS-u izvrijeđao najboljeg svjetskog tenisera i njegovu porodicu:

"Mogu ti reći, ovi Đokovići teški, u p…u materinu, ufff. Znaš, ljudi to doživljavaju na emocije, ali kad uđeš u posao, auu... Ciganija poprilična, mogu ti reći", rekao je Dodik u razgovoru s novinarom Gorislavom Papićem pred početak emisije.

Danas, godinu nakon što je održan pomenuti turnir opozicija u Republici Srpskoj i dalje traži podatak koliko je novca potrošeno na njega. Šef Kluba PDP-a u NSRS Igor Crnadak prije nekoliko dana je izjavio da mu entitetski premijer Radovan Višković nije odgovorio na jednostavno pitanje, a koje glasi: koje firme su bile angažovane za turnir I koliko im je novca isplaćeno?

“Ovo dodatno podstiče ozbiljne naznake da su fakture za 'Srpska open' bile naduvane i da su građani RS-a opljačkani tokom priprema turnira”, konstatovao je Crnadak.

Možda bi Crnatku neke od odgovora mogao ponuditi i ambasador Vujić kojeg su vlasti RS (SNSD) kao bivšeg tenisera postavile da predsjedava Organizacionim odborom “Srpska opena”.

PRAVIO SKANDALE I KAO AMBASADOR U SAD-u

Nema sumnje da informacije koje traži Crnadak imaju Višković i Dodik, ali sigurno nešto zna i Vujić kojeg je Dodik još prije pet godina dok je bio član Predsjedništva BiH poslao na ambasadorsku poziciju u SAD za šta ga je, valjda, “preporučila” diploma Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta i “brojne sportske i osobne vještine”. I sa te pozicije je imao skandalozne izjave poput one da bošnjačka politika ruši BiH, a Dodika je hvalio kad god je stigao. A koliko mu je stalo do države koju je kao ambasador predstavljao u Washingtonu pokazalo se 2021. godine kada je ostao nijem i slijep na apele da se na jarbolu ispred bh. ambasade zamijeni poderana zastava BiH. “Proslavio” se Vujić i u decembru 2022. godine kada je zabranio dolazak pojedinih zvanica na prijem povodom Dana Oružanih snaga BiH u našoj ambasadi u Washingtonu pod izgovorom da te osobe navodno ne poštuju Republiku Srpsku.

Pravio je Vujić još skandala u SAD-u, ali da ih ne nabrajamo sad jer nema sumnje da će ih ako ostane na ovoj poziciji skupiti još. Samo je pitanje dokle će ići.

No, kako je u ovoj zemlji mnogo toga naopakog Vujića nije zapao mnogo teži posao od onog za koji se školovao, a to je da radi na razvoju teniskog sporta u BiH i otkrivanju novih talenata, nego da se oproba u karijeri diplomate koja mu, vidimo, ne ide od ruke. Dodiku to ne smeta jer su mu potrebni odani kadrovi koji će provoditi “njegovu” vanjsku politiku koja se u mnogo čemu podudara sa stavovima svjetskih i evropskih autokrata Putina, Orbana, Trumpa i sličnih ili islamofoba poputa Geerta Wildersa iz Nizozemske. Vujiću nije bitno je li ono što govori tačno i da li je ono što govori usaglašeno u Predsjedništvu BiH. Njemu je važan samo sud partije koja ga je pogurala na fino ambasadorsko mjesto i da njegovi istupi budu što sličniji ako ne i potpuno isti kao oni koje bez ikakve odgovornosti prema istini gotovo svakodnevno iznosi njegov neformalni šef Milorad Dodik.

I sve dok je tako Vujić, nažalost, neće polagati račune institucijama BiH koje ga šalju na važne vanjskopolitičke pozicije, a Igor Crnadak će se uzalud pitati kako je potrošen novac na „Srpska open“.

Vezane vijesti

trenutak ...