"NAJVEĆI PAD U HISTORIJI": Njemački gigant tone

Vonovia će nastaviti da prodaje stanove kako bi smanjila dug

  • Ekonomija

  • 16. Mar. 2024  16. Mar. 2024

  • 0

Njemački gigant nekretnina Vonovia prijavio je gubitak od skoro sedam milijardi eura u 2023. godini, odražavajući krizu u sektoru usred visokih troškova zaduživanja i izgradnje.

Prošlogodišnji gubitak od 6,76 milijardi eura bio je deset puta veći nego 2022. godine, kada je Evropska centralna banka (ECB) počela da povećava kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju u evrozoni, označivši kraj desetogodišnjeg buma na tržištu nekretnina.

Vonovia je prošle godine otpisala 10,7 milijardi eura vrijednih 500.000 stanova, smanjivši vrijednost portfelja za 11,4 posto, na 84 milijarde eura.

“Pad vrijednosti je najveći u našoj historiji”, rekao je glavni izvršni direktor Rolf Buch novinarima u četvrtak uvečer na vanrednom konferencijskom pozivu.

Bilo je znakova stabilizacije, rekao je Buch, odbacivši pitanje o prognozi napomenom: “Ja nisam prorok”.

Vonovia će nastaviti da prodaje stanove kako bi smanjila dug, saopštio je menadžment.

Podaci ističu krizu u čitavom sektoru koju su obilježili bankroti, nagli pad transakcija, niže cijene kvadrata i ukidanje radnih mjesta u građevinskoj industriji.

Sektor nekretnina vrijedi 670 milijardi eura i ključni je stub njemačke privrede, budući da zapošljava desetinu radnika i stvara skoro petinu dodate vrijednosti, više od automobilskog sektora, pokazuju podaci udruženja ZIA.

Oba najveća konkurenta Vonovia, LEG Immobilien i TAG Immobilien, objavili su ove nedjelje da su prošle godine poslovali u minusu, što je podiglo gubitak “trojke” na 8,7 milijardi eura, prenosi B92.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...