U NJIH ULAZE SAMO ONI NAJHRABRIJI: Automobili nemaju volan, papučice gasa ni kočnice, nema mjesta ni za…

Na početku su se u vozilima u kojima ima mjesta za četiri osobe vozili samo zaposlenici kompanije.

  • Auto

  • 17. Mar. 2024  

  • 0

Dok kompanije poput Wayma i Cruise implementiraju svoju autonomnu tehnologiju u postojeće modele automobila, Zoox se odlučio na potpuno drukčiju strategiju. Vozila ove kompanije, koja je u vlasništvu Amazona, u potpunosti su dizajnirana za autonomnu vožnju te u njima nema volana, niti pedala papučice i gasa te je cijeli interijer uređen isključivo za putnike te, naravno, nema niti mjesta za vozača.

Kompanija je prije godinu dana počela s testiranjima svojih vozila i tehnologije na ograničenom dijelu Foster Cityja u Kaliforniji. To je bilo prvi put da je takav tip vozila, bez ikakvih kontrola za upravljanje, vozio na javnim cestama u SAD-u, a Zoox je naknadno proširio svoje testove i na dio Las Vegasa i to na rutu u dužini od oko 1,6 km u blizini njihova sjedišta. Iako njihova električna vozila mogu voziti brzinama do 120 km/h, iz očitih razloga ta je brzina bila ograničena pa Las Vegasom voze brzinama do 56 km/h.

Na početku su se u vozilima u kojima ima mjesta za četiri osobe vozili samo zaposlenici kompanije, a iz Zooxa su nedavno na svom blogu objavili informacije o napretku koji su postigli u posljednje vrijeme. Iz ove kompanije tako kažu kako su proširili područje u kojem se kreću njihova vozila u Las Vegasu. To područje sada iznosi od njihovog sjedišta pa osam kilometara južno i vozila se kreću po različitim rutama.

Također, u Las Vegasu, kao i u Foster Cityju omogućili su veće brzine kretanja autonomnih automobila koje sada premašuju 70 km/h. S novim širenjem prostora kretanja u Las Vegasu, njihova vozila sada voze u puno izazovnijim uvjetima, na prometnicama s više traka, trakama s dva skretanja, na cestama kojima su česte brze promjene traka itd.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...