DENIS ZVIZDIĆ ODGOVORIO DODIKU I ČOVIĆU: "Otvaranje pregovora sa EU automatski ne znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH"

Što se tiče stranih sudija u US BiH oni ne trebaju i neće, kako to žarko žele pojedini politički lideri, otići iz US BiH.

  • Politika

  • 17. Mar. 2024  17. Mar. 2024

  • 0

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić oglasio se na Facebook profilu demantirajući izjave pojedinih političara da otvaranje pregovora sa EU automatski znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Njegov status na Facebooku prenosimo u cjelosti:

U potpunosti su netačne izjave pojedinih političara da otvaranje pregovora sa EU automatski znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Za zatvaranje ureda OHR-a postoje jasno propisani sljedeći uvjeti, tkz. 5+2, koje organi BiH trebaju ispuniti, a koji nemaju nikakve veze sa otvaranjem pregovora BiH sa EU:

1. Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja državne imovine;
2. Prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu;
3. Potpuna implementacija Konačne odluke za Brčko;
4. Fiskalna održivost (promovirana Sporazumom o utvrđivanju stalne metodologije za utvrđivanje koeficijenata za raspodjelu sredstava Uprave za indirektno oporezivanje i osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća);
5. Zaživljavanje vladavine prava (što treba biti demonstrirano usvajanjem Državne strategije za ratne zločine, donošenjem Zakona o strancima i azilu i usvajanjem Državne strategije za reformu sektora pravosuđa);

Pored ovih ciljeva, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je utvrdio i dva uvjeta koje treba ispuniti prije zatvaranja OHR-a:

1. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP);

2. Pozitivna procjena situacije u Bosni i Hercegovini od PIC-a zasnovana na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Istovremeno, jasno je da je Christian Schmidt legalan i legitiman visoki predstavnik čije je nadležnosti i pravni status potvrdio kroz nekoliko odluka i US BiH, posebno sa stavom da se zakon visokog predstavnika “mora smatrati zakonom Bosne i Hercegovine”.

I na kraju, otvaranje pregovora i sastav US BiH nisu povezana pitanja.

Što se tiče stranih sudija u US BiH oni ne trebaju i neće, kako to žarko žele pojedini politički lideri, otići iz US BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...