BRITANCI OTKRILI: Putin će napasti DEVET GRADOVA?!

Ažuriranu listu - najpotpuniju koju su britanske obavještajne službe ikada držale - ruski agent je proslijedio britanskom obajveštajcu u istočnoj Evropi.

  • Svijet

  • 17. Mar. 2024  

  • 1

Rusija je dodala dve nove mete na svoju listu meta u Britaniji koje bi napala dugometnim strateškim bombarderima, upozorili su u subotu uvečer obavještajni izvori.

Kremlj je sada identifikovao devet ciljeva širom Velike Britanije za napade svojim strateškim bombarderima. Na listu su uključena nedavno dva grada u južnoj Engleskoj. Izvori su samo potvrdili da jedan grad "ima vojne veze", dok drugi nema, navodi britanski Express

Iako je vjerovatno da su gradovi sa historijskim vezama sa oružanim snagama, kao što su Aldershot, Colchester i Portsmouth, već na listi, druge opcije se kreću od Chathama, Kenta do Tidwortha i Salisburyja u Wiltshireu.

Ažuriranu listu - najpotpuniju koju su britanske obavještajne službe ikada držale - ruski agent je proslijedio britanskom obajveštajcu u istočnoj Evropi.

Pored postavljanja ciljeva, on otkriva detalje o tome sa kojih vojnih aerodroma bi letjeli ruski bombarderi i broj aviona koji su dodijeljeni operaciji.

"Informacije uključuju detalje o napadu na visokom nivou pored napada niskog nivoa", rekao je izvor iz Whitehalla.

Ideja je, dodao je izvor, vjerovatno bila da se timovi za brzo reagovanje Kraljevske avijacije (RAF) odvrate fintom, prije nego što to bi uslijedio pravi napad.

"Ruski zračni napad na teritoriju Velike Britanije bi, naravno, bio objava rata, kako Velikoj Britaniji, tako i ostatku NATO-a", dodao je izvor.

U januaru je ministar odbrane Grant Shapps upozorio da se svijet pomjera "iz poslijeratnog u predratni svijet".

General Sir Patrick Sanders, odlazeći šef britanske vojske, rekao je da se Velika Britanija suočava sa "trenutkom iz 1937. godine" i da bi britanske snage mogle da budu uvučene u sukob sa Rusijom za nekoliko godina.

Savjetnici NATO vjeruju da je Putin duboko zašao u plan da silom učini Rusiju dominantnim prisustvom u većem dijelu Evrope.

Ali, čak i da je Rusija bila spremna da jednostrano pokrene i održi vojnu ofanzivu protiv Velike Britanije, dokazi sugerišu da bi morala da sačeka dok se njen rat sa Ukrajinom ne završi.

Britanija ima dvije baze za brzo reagovanje KRA, koje imaju zadatak da brane Britaniju od zračnih napada: jednu u RAF Coningsbyju na istoku Engleske, a drugu u RAF Lossiemouthu u Škotskoj.

Putin je 2005. godine oživio hladnoratovsku praksu slanja ruskih bombardera dugog dometa i osmatračkih aviona da redovno istražuju britanski zračni prostor, primoravajući RAF da aktiviraju svoje "Tajfune".

Iako je broj incidenata varirao iz godine u godinu, 2007. je to rezultiralo sa 19 incidenata, dok je 2020. godine RAF u jedanaest navrata digao "Tajfune" kao odgovor na ruske avione koji su letjeli blizu zračnog prostora Ujedinjenog Kraljevstva.

Do 2023, međutim, ovo je palo na samo šest navrata, što sugeriše da su ruske zrakoplovne snage suviše zauzete sukobom u Ukrajini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...