Zabava
SLOŽILI SE ASTROLOZI I NUMEROLOZI: Rođeni na ove datume privlače novac poput magneta
Prije 10 min0
Među tradicionalnim pićima ramazana, Nabeez ili Nabidh ima poseban značaj jer se smatra jednim od omiljenih pića poslanika Muhammeda.
Gastro
18. Mar. 2024
1
Ostati hidrirani tokom posta u mjesecu ramazanu, koji počinje za nekoliko dana, važnije je i od toga da budete siti. Zašto? Dehidracija može smanjiti nivo vašeg raspoloženja i energije te tako učiniti težim obavljanje svakodnevnih poslova.
Mnogi preporučuju da tokom sehurra i iftara uzimate napitke na bazi jogurta jer jedna šoljica sadrži čak 85 posto vode, pored, naravno, ostalih prednosti – kalcija i dobrih bakterija za crijeva.
Tu su i zelena salata, svježi voćni sokovi, kokosova voda…
Među tradicionalnim pićima ramazana, Nabeez ili Nabidh ima poseban značaj jer se smatra jednim od omiljenih pića poslanika Muhammeda. U njegovo vrijeme, vjeruje se da se ovo piće pripremalo od grožđica ili hurmi namočenih preko noći u vodi.
Nabeez nije samo piće, to je i alkalizirajući tonik. Ima sve zdravstvene prednosti hurmi uz ogroman bonus koji dolazi s dugotrajnim namakanjem – balansira kiselost u želucu što je česta boljka mnogih ljudi tokom posta nagle promjene vremena obroka.
Natapanje hurmi ili grožđica u vodi nekoliko sati ne samo da čini vodu prijatno slatkom, već i oslobađa vitamine i minerale pohranjene u njima, čineći ih lakšim za varenje i bogatim rastvorljivim vlaknima.
Datule “Ajwa” i sorta grožđica “Manaqqa” smatraju se najboljim za pravljenje ovog energizirajućeg tonika. Ali, možete koristiti bilo koju dostupnu sortu.
Od sastojaka, trebat će vam 12 hurmi bez koštica ili osam kašika suhog grožđa, te četiri šolje čiste vode.
Namočite hurme ili grožđice u čistoj vodi na hladnom mjestu. Držite pribor pokriven. Ostavite ih natopljene 8-12 sati, najbolje preko noći.
Smjesu možete izmiksati u električnom blenderu da dobijete glatki napitak ili jednostavno popiti zaslađenu vodu i pojesti omekšane hurme ili grožđice na dnu šolje sa kašikom na kraju.
Nabeez treba konzumirati u roku od 12 sati nakon namakanja na sobnoj temperaturi i dva do tri dana ako je u frižideru. Nakon tog vremena počinje fermentirati i pretvarati se u alkohol, piše Foodaholic.biz.
Zabava
SLOŽILI SE ASTROLOZI I NUMEROLOZI: Rođeni na ove datume privlače novac poput magneta
Prije 10 min0
Vijesti
POTPUNO DRUGI IZGLED NOVOG GRADA: Sarajevsko naselje Alipašino polje dobija direktni spoj na Autoput A1 (VIDEO)
Prije 16 min0
Vijesti
SVEČANO U BANJOJ LUCI: Delegacija Vlade Federacije BiH na otvaranju ponovo sagrađene džamije Arnaudija
Prije 18 min1
Show
TEMA JE BILA KRATKA PRIČA IZ 1962: Pogledajte kako je izgledao "zeleni" tepih ovogodišnje Met Gale
Prije 23 min0
Gastro
NAPRAVITE JOŠ OVO POPODNE TIRAMISU OD JAGODA I KOKOSA: Isprobajte drugačiju, proljetnu, verziju
05. Maj 20240
Gastro
NOVA PRIJETNJA ZA ANDROIDE: Hakeri koriste ovu grešku - evo šta trebate deinstalirati
06. Maj 20240
Gastro
I NE ZABORAVITE JOGURT: Danas pravimo sirnicu na malo drugačiji način…
06. Maj 20240
Gastro
MARYLIN MONROE DAVNO JE OTKRILA ŠTA DORUČKUJE: "Nijedan ljekar ne bi mogao preporučiti ništa hranjivije za zaposlenu djevojku"
Prije 3h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.