AMERIKANCI UPOZORILI IZRAELSKOG PREMIJERA: "Netanyahu, ne čini to. To bi bila VELIKA GREŠKA!"

Sullivan je potvrdio da Netanyahu ima svoje mišljenje o operaciji Rafa, ali se složio da pošalje međuagencijski tim koji će u Vašington razgovarati o ovom pitanju.

  • Svijet

  • 18. Mar. 2024  

  • 0

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan izjavio je danas na brifingu za novinare da bi velika izraelska kopnena operacija na Rafu bila greška.

Sullivan je naglasio da bi takva operacija izraelskih snaga prouzrokovala smrt još većeg broja nevinih civila, pogoršala ionako strašnu humanitarnu krizu, produbila anarhiju u Gazi i dodatno izolovala Izrael na međunarodnom nivou, prenosi Times of Israel.

"Ali ono što je još važnije, ključni ciljevi koje Izrael želi da postigne u Rafi mogu se postići drugim sredstvima", ukazao je Sullivan, otkrivajući da je predsjednik SAD Joseph Biden tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom zatražio od Netanyahua da pošalje međuagencijski tim u Vašington da bi se utvrdio alternativni pristup koji bi ciljao ključne pozicije Hamasa u Rafi i obezbijedio granicu Egipta i Gaze bez velike kopnene invazije.

Sullivan je potvrdio da Netanyahu ima svoje mišljenje o operaciji Rafa, ali se složio da pošalje međuagencijski tim koji će u Vašington razgovarati o ovom pitanju.

SAD su ranije nagovijestile da bi mogle da podrže operaciju u Rafi pod uslovom da Izrael predstavi kredibilan plan o tome kako će zaštititi više od milion civila koji se nalaze u skloništima u tom gradu na jugu Gaze.

Netanyahu je izjavio da će IDF prije početka operacije evakuisati civile u oblasti sjeverno od Rafe, međutim američki predsjednik Biden je ranije ovog mjeseca rekao da bi izraelska ofanziva na Rafu bila "crvena linija", dodajući da se "ne može dozvoliti smrt još 30.000 palestinskih civila zbog obračuna sa Hamasom".

Sullivan je podsjetio da se više od milion ljudi koji su pobjegli iz drugih gradova u Pojasu Gaze, sada nalazi u Rafi.

"Oni nemaju drugo mjesto da odu. Drugi veliki gradovi u Gazi su u velikoj mjeri uništeni, a Izrael nije ni nama, ni svijetu predstavio plan o tome kako ili gdje bi bili bezbjedno premješteni ti civili. Još manje se zna ko će tim ljudima da obezbijedi hranu i smještaj", naglasio je Sullivan tokom brifinga za novinare.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...