UOČI POSJETE SAUDIJSKOJ ARABIJI I EGIPTU: Blinken obećao da će se zalagati za prekid vatre u Gazi, upozorio na humanitarnu katastrofu

Sto posto stanovništva Gaze suočava se s ozbiljnom nesigurnošću hrane, rekao je Blinken

  • Svijet

  • 19. Mar. 2024  

  • 0

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u utorak da će fokus njegove planirane posjete Saudijskoj Arabiji i Egiptu biti na promovisanju primirja u Pojasu Gaze i razgovore o "pravoj arhitekturi" za mir na Bliskom istoku.

Svrha putovanja je “naravno da se progura sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca”, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare u Manili s filipinskim ministrom vanjskih poslova Enriqueom Manalom.

Osim zalaganja za prekid vatre, rekao je da će razgovarati s arapskim liderima o “pravoj arhitekturi za trajni regionalni mir”.

“I dalje se suočavamo sa užasnom humanitarnom situacijom za djecu, žene, muškarce u Gazi”, rekao je američki visoki diplomata, dodajući da je cjelokupnom palestinskom stanovništvu u opkoljenoj Gazi potrebna humanitarna pomoć.

Sto posto stanovništva Gaze suočava se s ozbiljnom nesigurnošću hrane, rekao je Blinken tokom konferencije za novinare koju je više medija prenosilo uživo iz Manile.

“Ovo je prvi put da je čitava populacija tako klasifikovana”, objasnio je Blinken, citirajući različite izvještaje o procjeni.

Rekao je da je prioritet Izraela da zaštiti civile i obezbijedi one kojima je očajnički potrebna humanitarna pomoć.

Govorio je i o 120 novinara ubijenih u izraelskim napadima u Gazi.

“Novinari su sve više izloženi kritikama zbog svog rada, u nekim slučajevima i doslovno, pod vatrom. Znamo broj novinara koji su izgubili živote u Gazi”, rekao je Blinken.

Za genocid optuženi Izrael je počeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

Blinken je govorio i o situaciji na Filipinima. Rekao je da je Manila “izuzetno uspješna u ostvarivanju i traženju svojih prava prema zakonu”.

Optužio je Kinu za kršenje međunarodnog prava i prava Manile, što je izazvalo reakciju Filipina i mnogih drugih zemalja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...