NENAD STEVANDIĆ SE "NALUPAO" U DUMI I UMALO ZAPLAKAO: "Braćo Rusi, nas Srbe surovo kažnjavaju, u RS-u smo ugroženi"

Predsjednik NSRS-a obratio se ruskim zastupnicima i požalio se na mnogo stvari.

  • Mini market

  • 19. Mar. 2024  19. Mar. 2024

  • 5

Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a danas se obratio zastupnicima ruske Dume.

On je na početku svog obraćanja u ime delegacije NSRS-a i predsjednika RS-a Milorada Dodika čestitao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na izbornoj pobjedi.

Potom je Stevandić govorio o pritisku za uvođenje sankcija Rusiji.

"Istina je da su nam nudili da nas poštede, pa čak i nagrade, ako se okrenemo protiv Rusije. Rusije koja je oduvijek bila prepreka stvaranju takvog nehumanog poretka, čiji je cilj da odabrani gospodare svjetskom populacijom i resursima. Dragi prijatelji, vi znate da nismo pristali iako smo bili u teškoj situaciji. Mi ne samo da smo bliski narodi nego i dijelimo iste vrijednosti o slobodi, o porodici i pravu svakog naroda na vlastiti izbor i politiku. Takve stavove imaju i mnogi drugi narodi na svim kontinentima, a svi zajedno činimo ogromnu svjetsku većinu", rekao je Stevandić.

Ističe kako "Srbe i danas uporno i surovo kažnjavaju" zbog toga što se ne žele pridružiti "antiruskoj histeriji".

"Trpimo sankcije, uvrede, pritiske i ucjene, i zato smo ugroženi i na Kosovu, i u RS-u. Uostalom, dragi prijatelji, vama je najbolje poznato s kakvim nevoljama se suočavalo, i još uvijek se suočava, rusko stanovništvo u Ukrajini", kazao je on.

Govorio je Stevandić i o odnosima Rusije i manjeg bh. entiteta, kao i o odnosima između dva naroda.

"Da Rusija nije stavila veto na podmuklu, sa Zapada kreiranu, rezoluciju u Savjetu bezbjednosti, kojom je bilo predviđeno da se srpski narod i RS označe genocidnim, RS bi možda bila već uništena, jer bi je bilo nemoguće braniti sa tim prefiksom. Јa, unuk antifašiste Јovana i logoraša Stevana odvedenog u Mauthauzen, bio bih od strane unuka i poštovalaca nacista, onih koji su Mauthauzen napravili, označen kao genocidan. Nešto slično je pokušao da uradi i samozvani visoki predstavnik Christian Schmidt, kojem ste vi osporili legitimitet. Hvala vam, braćo Rusi", istakao je Stevandić.

Osvrnuo se na to da je "milion Srba u svojoj zemlji, RS-u, izdržalo i NATO bombardovanje."

"A to su nam i u Daytonu morali priznati i potpisati čak i oni koji su nas bombardovali", naveo je.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...