JEDAN OD EU PRIORITETA: Vijeće ministara usvojilo Strategiju javnih nabavki

Akcijski plan, kao sastavni dio ove strategije, sadrži specifične ciljeve i mjere, uz opis aktivnosti za realizaciju, s rokovima za izvršenje, potrebnim finansijskim i ljudskim resursima, odgovornim institucijama i drugim institucijama koje doprinose implementaciji, te navodi rezultate i rizike u tim procesima.

  • Vijesti

  • 19. Mar. 2024  

  • 1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je u utorak Strategiju javnih nabava u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2024. – 2028. godine i Akcijski plan za njezino provođenje, radi jačanja kapaciteta u ovom području i ispunjavanja jednog od prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u.

Usvajanjem ove strategije, koju je pripremila Agencija za javne nabave BiH, stvaraju se pretpostavke za moderan, transparentan, konkurentan i učinkovit sistem javnih nabava sukladno zakonodavstvu Evropske unije i najboljim praksama.

Strategija, uz institucionalni okvir, monitoring i pravnu zaštitu, uključuje šest strateških EU prioriteta javnih nabava, i to profesionalizaciju, uvođenje zelenih i društveno odgovornih javnih nabava, digitalizaciju, jačanje transparentnosti, integriteta i kvalitete te centralizaciju javnih nabava, kao i povećanje pristupa malih i srednjih poduzeća tržištu javnih nabava.

Akcijski plan, kao sastavni dio ove strategije, sadrži specifične ciljeve i mjere, uz opis aktivnosti za realizaciju, s rokovima za izvršenje, potrebnim finansijskim i ljudskim resursima, odgovornim institucijama i drugim institucijama koje doprinose implementaciji, te navodi rezultate i rizike u tim procesima.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i dostaviće Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudbenim i tužiteljskim institucijama na razini Bosne i Hercegovine, kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH.

Dopunama Zakona, koje je predložilo Ministarstvo pravde, vrši se ujednačavanje prava na troškove smještaja i naknade za odvojeni život stručnog osoblja u pravosudnim institucijama s nositeljima pravosudnih funkcija, sucima i tužiteljima na razini BiH, a radi osiguranja načela nezavisnosti pravosuđa.

Istodobno se uvodi naknada za obavezno dežurstvo ili pripravnost za rad sucima i tužiteljima, a njenu visinu, uslove i način ostvarivanja definiraće Vijeće ministara BiH posebnom odlukom, prenosi Anadolija.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma između Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o učešću u programu Unije - Digitalna Evropa (2021. – 2027.), s ciljem osiguranja brže digitalne transformacije društva i gospodarskog oporavka u BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je također Odluku o odobravanju ulaska i boravka u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uslovima državljanima Palestine koji su srodnici državljana BiH.

Na ovaj način omogućen je olakšani ulazak i boravak u BiH za tri osobe (majka i dvoje djece) koje su srodnici državljana BiH, a za koje je ranije izvršena sigurnosna provjera. Ulazak je omogućen preko graničnog prijelaza "Međunarodni aerodrom Sarajevo".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...