PUTINU NE IDE DOBRO U POMORSKIM BITKAMA: Rusija nakon pomorskih katastrofa smijenila komandanta mornarice

"Moisejev je predstavljen kao vršilac dužnosti glavnog komandanta ruske mornarice na ceremoniji", navodi agencija.

  • Evropa

  • 19. Mar. 2024  

  • 0

Kremlj je smijenio šefa svoje mornarice, potvrdili su državni mediji nakon što je smatran odgovornim za teške gubitke crnomorskih ratnih brodova u ukrajinskim napadima.

Aleksandar Moisejev, trenutni šef ruske Sjeverne flote, imenovan je za vršioca dužnosti glavnog komandanta. On zamjenjuje admirala Nikolaja Jevmenova, koji je na toj funkciji bio od maja 2019. godine, prema izvještaju novinske agencije RIA.

"Moisejev je predstavljen kao vršilac dužnosti glavnog komandanta ruske mornarice na ceremoniji", navodi agencija.

Ukrajinska vojna obavještajna služba (HUR) potvrdila je da je admiral Nikolaj Jevmenov, bivši vrhovni komandant ruske mornarice, bio primoran da podnese ostavku.

Na pitanje Kyiv Posta o razlogu otpuštanja, izvor HUR-a je rekao da se odluka radila već neko vrijeme, ali "...posljednja čaša je bila uništenje Sergej Kotova", raketnog patrolnog broda koji je potopljen na 5. marta nakon što su ga pogodile pomorske bespilotne letjelice MAGURA V5 ukrajinske proizvodnje.

Ukrajinska vojna akcija uništila je gotovo jednu trećinu od 80 ratnih brodova koji su činili rusku Crnomosku flotu (BSF) i oštetila "prilično".

Potapanje ruskih brodova, uključujući i potonuće raketne krstarice Moskva u aprilu 2022., predstavljalo je gotovo beskrajnu sramotu za Rusiju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...