MIRISNA, SJAJNA I SOČNA - ĐULBASTIJA: Napravite je po ovom receptu još danas, oduševit će vas svojim aromama i...

U ovom svetom mjesecu Ramazanu, kada je svaki obrok poput blagoslova, pronalaženje savršenog recepta za iftar može biti prava radost. No, napravite je i ako ne postite, imat ćete izvrstan ručak.

  • Gastro

  • 20. Mar. 2024  20. Mar. 2024

  • 0

Jedno od omiljenih jela koje se često nalazi na iftarskim stolovima je mirisna i sočna đulbastija. Ovo tradicionalno bosansko jelo, koje je neizostavan dio ramazanskog menija, pruža toplinu doma i okuplja porodicu za stolom.

Saznajte kako pripremiti ovu ukusnu đulbastiju koja će vas oduševiti svojim aromama i bogatstvom ukusa, te unijeti dodatnu radost u vaš iftar, prenosi Hayat.

Sastojci:

500 gr mljevenog mesa

700 gr ribanog krompira

1 jaje

2 glavice luka

1 cen bijelog luka

2 kasike brašna

2,5 dcl vrhnja za kuhanje

4 kašike mlijeka, 4 dcl vode

so, biber, vegeta

ulje za prženje đulbastija

Priprema:

1. U plastičnu zdjelu staviti mljeveno meso, isjeckani luk (i jedan i drugi), jaje, so, biber, vegetu i izribani krompir fino rukama dobro izmješati da se krompir izjednači sa mesom. Ugrijati ulje na tavi i praviti velike kao dlan đulbastije i prepržiti sa obje strane da fino porumeni; preprzene stavljati u tepsiju u kojoj cemo ih peći.

2. Kada smo ispržili đulbastije u to isto ulje staviti brašno i pržiti dok ne požuti (kao zaprška) i dodati vodu i mlijeko i brzo mješati da se sve fino izjednači i dodati malo soli, bibera i vegete da vam bude pregusto (kao za palačinke).

3. Kada smo napravili zapršku preliti preko đulbastija u tepsiji i posuti sa vrhnjem za kuhanje. Rernu ugrijati na 220 stepeni i peći 45 min đulbastije. Dobijete ovo divno jelo uz koje ne trebate nikakav prilog. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...