Mini market
VUKANOVIĆ ISMIJAO DODIKA MLAĐEG I AMIDŽIĆA: "Zadivljen sam hrabrošću velikih srbendi i patriota, milionera od narodnih para"
Prije 17 min0
U ovom svetom mjesecu Ramazanu, kada je svaki obrok poput blagoslova, pronalaženje savršenog recepta za iftar može biti prava radost. No, napravite je i ako ne postite, imat ćete izvrstan ručak.
Gastro
20. Mar. 2024 20. Mar. 2024
0
Jedno od omiljenih jela koje se često nalazi na iftarskim stolovima je mirisna i sočna đulbastija. Ovo tradicionalno bosansko jelo, koje je neizostavan dio ramazanskog menija, pruža toplinu doma i okuplja porodicu za stolom.
Saznajte kako pripremiti ovu ukusnu đulbastiju koja će vas oduševiti svojim aromama i bogatstvom ukusa, te unijeti dodatnu radost u vaš iftar, prenosi Hayat.
Sastojci:
500 gr mljevenog mesa
700 gr ribanog krompira
1 jaje
2 glavice luka
1 cen bijelog luka
2 kasike brašna
2,5 dcl vrhnja za kuhanje
4 kašike mlijeka, 4 dcl vode
so, biber, vegeta
ulje za prženje đulbastija
Priprema:
1. U plastičnu zdjelu staviti mljeveno meso, isjeckani luk (i jedan i drugi), jaje, so, biber, vegetu i izribani krompir fino rukama dobro izmješati da se krompir izjednači sa mesom. Ugrijati ulje na tavi i praviti velike kao dlan đulbastije i prepržiti sa obje strane da fino porumeni; preprzene stavljati u tepsiju u kojoj cemo ih peći.
2. Kada smo ispržili đulbastije u to isto ulje staviti brašno i pržiti dok ne požuti (kao zaprška) i dodati vodu i mlijeko i brzo mješati da se sve fino izjednači i dodati malo soli, bibera i vegete da vam bude pregusto (kao za palačinke).
3. Kada smo napravili zapršku preliti preko đulbastija u tepsiji i posuti sa vrhnjem za kuhanje. Rernu ugrijati na 220 stepeni i peći 45 min đulbastije. Dobijete ovo divno jelo uz koje ne trebate nikakav prilog.
Prijatno!:)
Mini market
VUKANOVIĆ ISMIJAO DODIKA MLAĐEG I AMIDŽIĆA: "Zadivljen sam hrabrošću velikih srbendi i patriota, milionera od narodnih para"
Prije 17 min0
Vijesti
SUTRA U LONDONU: Denis Bećirović će održati govor povodom obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici
Prije 38 min0
Hronika
UGAŠENA DVA MLADA ŽIVOTA: Ovo su Andrea (29) i Marijan (38), prošle godine otvorili firmu
Prije 46 min0
Kultura
“LEGENDA O SKRIVENOM BLAGU”: Fondacija "Čuvari baštine – Bassania" pronašla stećke nadomak Sarajeva (FOTO)
Prije 1h0
Gastro
PO MEDITERANSKI: Danas pravimo pečene paprike prema staroj recepturi, slijedite upute...
12. Jun. 20250
Gastro
OBRADUJETE SVOJE NEPCE UKUSNOM DOMAĆOM TJESTENINOM: Slijedite recept i nećete pogriješiti
12. Jun. 20250
Gastro
NAPRAVITE MILLE-FEUILLE S JAGODAMA: Donosimo recept sa vikend-poslasticu, obavezno se upustite u ovo gastro-avanturu
13. Jun. 20250
Gastro
NAPRAVITE JEDNOSTAVNU SALATU SA MAHUNAMA, PILETINOM I ŠAMPINJONIMA: Dovoljno za lagani ručak, a može i za...
12. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.