NJEMAČKI MEDIJI: Hrvatska sa Zoranom Milanovićem skreće udesno

Nadalje se navodi kako je Plenković upozorio na to da bi Milanovićeva kandidatura mogla Hrvatsku otjerati "u ruke Rusiji" i prema drugim autokratima.

  • Regija

  • 20. Mar. 2024  

  • 1

Njemački mediji su se uključili u praćenje događaja u Zagrebu i pokušavaju čitateljima objasniti zamršene političke odnose na vrhu najmlađe članice Europske unije.

Dnevnik Frankfurter Rundschau (FR) hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića već u prvoj rečenici naziva "po položaju hrvatskog najvišeg grubijana" i navodi epitete kojima je hrvatski predsjednik obasuo članove Ustavnog suda nakon odluke da mu se zabrani kandidatura na parlamentarnim izborima. I citira Milanovićeve poruke građanima da se odupru vladavini HDZ-a. "Ja pozivam sve građane ove zemlje da se ujedine protiv gangsterske bande HDZ-a", citira FR hrvatskog predsjednika, prenosi Deutsche Welle.

Manevar "kockara Zorana"

Autor navodi kako ni šef HDZ-a i hrvatski premijer nije ostao dužan. "Građane treba spasiti, ali ne od nas nego od onih koji rade na državnom udaru", citira FR Andreja Plenkovića. List istodobno opisuje napetostima nabijenu političku situaciju u Hrvatskoj.

"Svađa u Zagrebu je zajamčena. Bezbrojnim korupcijskim skandalima i pokušajem da istražne organe sve više i više stavi pod svoju kontrolu, Plenković je zemlji na Jadranu posljednjih mjeseci priskrbio popriličnu krizu pravosuđa te se nedavno čak posvađao s, po položaju najvišim lovcem na korupciju, Laurom Kövesi", piše FR i zaključuje kako je manevar "kockara Zorana" već uspio ako se u obzir uzme porast popularnosti SDP-a.

Dopisnik lijevo-liberalnog berlinskog lista Tageszeitung (TAZ) s Balkana Erich Rathfelder optužuje predsjednika Milanovića da bi svoje premijerske ambicije mogao upotrijebiti da zemlju još više okrene udesno. "Mnoge je iznenadilo što Milanović ponovno želi postati premijerom. No on ima velike planove: Hrvatsku usmjeriti udesno. Posljednjih godina se iz socijaldemokrata preobrazio u desničarskog tvrdolinijaša. On tradicionalnu socijaldemokratsku stranku SDP želi pomaknuti na krajnju desnicu. To se ne dopada ni bivšim simpatizerima iz redova europskih ljevičara", piše autor TAZ-a. 

Šok za šokom

On navodi, slično kao i ostali njemački mediji proteklih dana, kako je Milanović svoje evropske partnere šokirao stajući u više navrata na Putinovu stranu, protivljenjem članstvu Finske i Švedske u NATO-u te osporavanjem daljnje pomoći Ukrajini. "Hoće li članovi i birači SDP-a slijediti manevar Milanovića i sami poput njega toliko skrenuti udesno, je više nego upitno", zaključuje Rathfelder.

Nadalje se navodi kako je Plenković upozorio na to da bi Milanovićeva kandidatura mogla Hrvatsku otjerati "u ruke Rusiji" i prema drugim autokratima. "Plenkoviću, koji je pokušao sve kako bi poboljšao ugled Hrvatske unutar EU-a, prisni kontakti Milanovića s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom zasigurno zadaju glavobolje", zaključuje autor TAZ-a, prenosi DW.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...