ZASTUPNIK NES-a JASMIN EMRIĆ IMA PRIJEDLOG: "Da Konaković pročita više puta tekst Nacrta zakona o sudu BiH ali s razumijevanjem"

(...) jer se radi o složenoj normiranoj pravnoj materiji."

  • Politika

  • 20. Mar. 2024  20. Mar. 2024

  • 2

Nadamo se da od sutra počinjemo novo poglavlje kako bi naša domovina postala demokratska, punopravna i prosperitetna članica EU, saopštio je zastupnik NES-a u Parlamentu BiH Jasmin Emrić.

"Pozdravljam to što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine skinulo sa dnevnog reda jučerašnje 43. sjednice Nacrt zakona o sudu Bosne i Hercegovine, jer se radi o vrlo lošem prijedlogu u kojem je i sam naziv tog zakona pogrešan.

Predložen je hibridni model kojim se uređuje kontinuitet postojanja Suda Bosne i Hercegovine i osnivanje Apelacijskog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine kao drugostepene instance.  

U jučerašnjem komentaru, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je rekao da su stavovi dijametralno suprotni kada je riječ o sjedištu i nadležnostima Apelacionog suda BiH.

Stoga, osjećam obavezu da ispravim navode uvaženog ministra Konakovića jer Nacrtom zakona o sudu Bosne i Hercegovine, a kojeg su oni jučer razmatrali, nije ni predviđeno osnivanje Apelacionog suda kao posebnog drugostepenog suda, već se članom 2. određuje da sudsku vlast na nivou Bosne i Hercegovine vrše Sud Bosne i Hercegovine i Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine.

Upozoravam ministra Konakovića da vode računa o tome da sud i odjeljenje suda niti u organizacijskom, a niti u funkcionalnom smislu ni približno nisu isto.

Ministar Konaković je izjavio da 'cijepaju dlaku na četvero kad je riječ o nadležnostima', ali je činjenica da su Nacrtom zakona o sudu Bosne i Hercegovine izbačene nadležnosti koje su propisane važećim Zakonom o Sudu Bosne i Hercegovine.

Dakle, bilo bi korisnije da je ministar Konaković, transparentno i odgovorno cjelokupnoj javnosti, obrazložio i objasnio ove konkretne predložene izmjene koje usaglašavaju stranke u vlasti 'Trojka-SNSD-HDZ' u odnosu na važeći zakon, a ne da u nedostatku argumenata vrijeđa one koji ukazuju na sporne odredbe kojima se značajno smanjuje i ograničava nadležnost Suda Bosne i Hercegovine.

Zbog našeg nastojanja da dobronamjerno i pravovremeno podijelimo svoj stav i kritiku prema spornim zakonskim odredbama Nacrta zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, ministar Konaković u nedostatku kulture dijaloga, nedolično i bestidno nas naziva „zlobnicima i političkim lešinarima koji lešinare nad ovim procesima“.

Beskrupulozna retorika i toksičan vokabular kojeg primjenjuje ministar Konaković pokazuje njegovu nepripremljenost da se suoči sa činjenicama i argumentima koji ukazuju na slabost zakonskog rješenja kojeg usaglašavaju sa partnerima u vlasti, te njegovu snishodljivost u odnosu na konkretne zahtjeve Milorada Dodika o nadležnosti Suda Bosne i Hercegovine.

Pribjegavanje nazivanju "notornim neistinama" konkretnih i navedenih članova i odredbi Nacrta zakona o sudu Bosne i Hercegovine, što se može provjeriti čitanjem teksta, pokazuje svu bahatost, nepoznavanje materije i odsustvo samokontrole kod uvaženog ministra Konakovića.

Kako bi utvrdio šta je istina predlažem ministru Konakoviću da pročita, i to više puta, tekst Nacrta zakona o sudu Bosne i Hercegovine, ali s razumijevanjem jer se radi o složenoj normiranoj pravnoj materiji.

Također, moram podsjetiti ministra Konakovića da mi nismo, niti bježimo, od odgovornosti donošenja odluka pa zbog toga nismo ni mogli prihvatiti da nas predstavlja šeprtlja koja je u laprdajućem zanosu umišljena da dobro radi posao kojem nije dorasla.

Što se tiče evropskog puta Bosne i Hercegovine, iako smo imali konkretne kritike i zamjerke, mi smo podržali sve zakone koji su zadovoljavali minimum europskih zahtjeva i standarda, te očekujemo da će sutra Evropsko vijeće prihvatiti prijedlog Evropske komisije i dati Bosni i Hercegovini zeleno svjetlo za početak pregovaračkog procesa ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju.

Evropski put za nas nema alternativu, te se nadamo da od sutra počinjemo novo poglavlje kako bi i naša Domovina postala demokratska, punopravna i prosperitetna članica Evropske unije", poručio je Emrić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...