DEBATA PRED TV KAMERAMA: "Nema mjesta za slavlje i euforiju, dolaze novi 'vagoni' obaveza pred BiH" (VIDEO)

Upitan možemo li 100 posto biti sigurni da ćemo dobiti zeleno svjetlo, Žeravčić je podvukao da se 'svakako može desiti iznenađenje'.

  • Mini market

  • 21. Mar. 2024  

  • 0

Analitičar za pitanja Evropske unije Goran Žeravčić i politički analitičar Almir Terzić bili su gosti današnjeg izdanja emisije Rezime.

Lideri država članica EU-a danas i sutra odlučuju o početku pregovora s BiH, a Žeravčić kaže da to ne doživljava kao historijski dan. Kaže da treba pozdraviti svaki napredak BiH na evropskom putu, ali da nema mjesta za euforiju.

Terzić je naglasio da je važno da BiH ide naprijed i to je ono, kaže, zbog čega moramo to podržati kao korak naprijed.

„Međutim nema nikakvog razloga za slavlje i euforiju. 22. ili 23. dolaze novi vagoni obaveza pred BiH, to su na hiljade raznih vrsta akata, izmjena zakona, novih zakonskih rješenja, gotovo na dnevnom nivou se to radi u EU. Ako vlasti u BiH nisu uspjele skraćene uslove sa 14 na 5 za ovaj period ispuniti, možete misliti kako će da odgovaraju na svakodnevne izazove. Tu ćemo mi pasti kao što smo padali na dosadašnjim postupcima. Već jučer smo tamo imali bespotrebno bulumentu političara iz BiH kao da se slavi Nova godina, a zapravo nema nikakvog razloga za to. Bilo je dovoljno da jedno od njih bude u Briselu, tek toliko da ne budemo nepristojni“, smatra Terzić.

Upitan možemo li 100 posto biti sigurni da ćemo dobiti zeleno svjetlo, Žeravčić je podvukao da se 'svakako može desiti iznenađenje'.

„Tu se može povući paralela između načina političkog odlučivanja u EU s ovim kakvo je u BiH. Tu su na djelu različite trgovine, interesi i dogovori. Ipak, BiH će dobiti zeleno svjetlo. Ne zato što imamo posebnu zaslugu ili što je Andrej Plenković izlobirao, već što je EU zbog svojih geopolitičkih interesa, sebe dovela u jednu vrlo nezgodnu situaciju. Oni su dali zeleno svjetlo Moldaviiji i Ukrajini, jasno je da iza toga stoji jedna geopolitička poruka Valadimiru Putinu i da neće EU odustati od svojih geopolitičkih ciljeva. Sad ostaviti BiH izvan te priče, to bi samo dodatno kompliciralo odnose unutar same EU“, pojasnio je Žeravčić.

Na pitanje šta znači otvaranje pregovora, ako opet dobijemo uslove, Terzić napominje da je EU zapravo pogriješila što BiH nije dala uslovno zeleno svjetlo još  u decembru.

„Ne samo iz geopolitičkih razloga, oni sada sami sebi 'uskaču u stomak', rekli su da je napravljen enorman napredak BiH za nekoliko mjeseci, a sada ćemo vidjeti pravu sliku gdje će reći - morate još ispuniti to i to…“, tvrdi on.

Terzić je dodao da nije napravljen tako epohalni iskorak u BiH kao što se želi predstaviti u javnosti.

„I to je problem koji imamo. Ali slažem se da BiH u ovom trenutku nije smjela biti ostavljena izvan evropskog paketa, pogotovo zato što je nečuveno da imate jednu zemlju koja ima otvoreni rat, a pregovara s EU. Da smo najgori, bolji smo ovog trenutka od Ukrajine. To je opasan proces u koji je ušla EU“, kazao je Terzić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...