UPOZORENJE IZ HRVATSKE: Nije Zoran Milanović slučajno govorio o Bosni i Hercegovini i Turcima, evo što se krije iza svega…

Da je, dodao je, bio na mjestu Plenkovića tražio bi, a premijer to nije jer bi se morao malo zamjeriti, a više neće imati ni prilike, da se Hrvatima u BiH osigura pravo da biraju svog člana Predsjedništva.

  • Politika

  • 22. Mar. 2024  

  • 4

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, iskoristio je priliku da se i preko pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom obračuna s premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem.

Podsjetimo, Zoran Milanović izjavio je da bi u Bruxellesu na Vijeću Europe glasao za otvaranje pregovora o članstvu BiH u Europskoj uniji. No, kazao je da će pregovori o pristupanju BiH Europskoj uniji trajati dugo, kako kaže, “500 godina i duže nego što su bili pod Turcima.”

Da je, dodao je, bio na mjestu Plenkovića tražio bi, a premijer to nije jer bi se morao malo zamjeriti, a više neće imati ni prilike, da se Hrvatima u BiH osigura pravo da biraju svog člana Predsjedništva.

“Treba se izboriti za ono što im je oteto, ono što im pripada po Daytonu, što se Plenković nije usudio da napravi, a ja ću to uraditi odmah”, tvrdi Milanović.

Smatra i da SAD treba maknuti sankcije protiv hrvatskih političara iz BiH.

“Vlada nije dovoljno napravila da se ukinu te sankcije, trebalo je uzvratiti SAD-u”, kaže Milanović.

Milanović je dan ranije objavio fotografiju Milorada Dodika, Dragana Čovića i Andreja Plenkovića, u novom obračunu s tamošnjim HDZ-om.

Milanović objavio fotku Dodika i Plenkovića: Oleg, kako ide bratov posao s  kamionima?

Sve je za „Slobodnu Bosnu“ komentirao politolog Davor Gjenero, izvrstan poznavatelj političke sitacije u regionu.

-U vrijeme kad se Europsko vijeće tek pripremalo iza zatvorenih vrata odlučivati o tome hoće li pristupni pregovori s BiH biti otvoreni, jedini europski predsjednik koji želi biti premijer imao je potrebu govoriti o tome što bi on radio, kad bi ponovno mogao postati članom tog Europskog vijeća, u kome je sjedio od sredine 2013. pa do kraja 2015. godine, i tada je, prema ocjeni Politica bio najmanje utjecajan europski premijer. Dok je bio marginalac za stolom, nije pokušavao blokirati zajedničke europske politike, a za stavove marginalaca ionako nitko ne mari. Nakon njegova mandata Hrvatska više nije bila tako marginalna članica, a otvaranje pregovora s BiH za sadašnjeg premijera Plenkovića bila je svojevrsna opsesija.

NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Milanović je, doduše, rekao da bi on, da je u Europskom vijeću, isto glasao za otvaranje pregovora, ali je još pred neki dan lamentirao o tome kako takvo otvaranje ne bi dopustio, tako dugo dok BiH ne bi promijenila izborni zakon. Kad je, međutim, izborni zakon bio „na stolu”, kad su američki izaslanik Mathew Palmer i europska diplomatkinja Angelina Eichhorst pokušavali moderirati pregovore bosansko-hercegovačkih političara o novom izbornom zakonu, prije općih izbora u BiH 2022, Milanović je otvoreno opstruirao njihov rad i poticao pregovarača u ime bosansko-hercegovačkih Hrvata, Dragana Čovića, da ne pristane na uravnotežen američki prijedlog sporazuma, kazao je Gjenero te dodao:

Ključne poruke dolaze iz Hrvatske nakon sankcija koje su uvedene Miloradu:

-Dakle, Milanović je doprinio tome da sporazum nije postignut još pred dvije godine, a sada bi zbog toga rado blokirao put BiH prema otvaranju pristupnih pregovora.

Odnosi Zagreba i Sarajeva tradicionalno su opterećeni besmislenim nesporazumima, štetnima i za jednu i za drugu stranu. Dođe li do pozitivnog scenarija za BiH u Bruxellesu, otvorila bi se prilika za povećanje međusobnog povjerenja, jer je hrvatska administracija ovog puta, bez fige u džepu i skrivenih namjera, radila na ostvarenju važnog bosansko-hercegovačkog, ali i i hrvatskog interesa. Naravno da oni koji preziru BiH, kao što je prezire Milanović, na svaki način žele kontaminirati odnose, pa to čine i u ovoj prilici.

Razina potcjenjinvanja u njegovu diskursu nešto je što se u Hrvatskoj već počelo uzimati zdravo za gotovo, ali u međudržavnim odnosima uvredljivi ton, pričao 500 godina pregovaranja i komparacija s životom pod Turcima, nije nešto što je normalno. Nenormalnost nosioca najviše reprezentativne funkcije u Hrvatskoj, koji istovremeno želi steći i najvišu vladavinsku funkciju, ne može se ne prelijevati na građane, ne može ne utjecati na stvaranje klime podcjenjivanja susjedne države. Upravo je to dio matrice otvaranja vrata ruskom patogenom utjecaju, što je Milanović sustavno provodi, zajedno sa svojim drugom iz Laktaša, kojeg bi, doduše, ovih dana rado malo i „zatajio”, kazao je Gjenero za „Slobodnu Bosnu“.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...