Vijesti
RAPORT IZ WASHINGTONA: Ivica Puljić upozorava -„Ne nasjedajte na provokacije i prekodrinsku propagandu…“
Prije 12 min0
Mnogi vole dobru zapečenu tjesteninu, o ovo je recept inspiriran francuskom čorbom od luka.
Gastro
24. Mar. 2024 24. Mar. 2024
0
Ovaj zapečenac s tjesteninom, kremastim umakom s lukom i topljenim sirom bit će vaš izbor za bilo koji dan u sedmici.
55 gr putera
3 srednja crvena luka, tanko narezana
2 kašičice meda
2 čehna bijelog luka, usitnjena
250 gr šampinjona, narezanih
2 kašike svježe majčine dušice (ili 2 kašičice sušene majčine dušice)
so i biber
700 ml povrtnog temeljca
1 kašika sojinog umaka
2 lista lovora
500 gr vaše omiljene kratke tjestenine
300 ml slatke pavlake
30 gr izmrvljenog gorgonzola sira (nije obavezno)
200 gr bilo kojeg "žutog", tvrdog, masnog sira
Priprema:
1.Zagrijte rernu
Zagrijte rernu na 180 stepeni.
2. Karamelizirajte luk
Otopite puter, luk i med zajedno u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dinstajte, povremeno miješajući dok ne omekša, oko 5 minuta. Nastavite kuhati još 8-10 minuta kako bi se luk dobro karamelizirao.
3. Kuhajte
Dodajte bijeli luk i gljive, začinite solju i biberom te kuhajte još 3-4 minute. Dodajte zatim temeljac, umak, lovorov list i tjesteninu. Smjesu zakuhajte uz često miješanje dok tjestenina ne postane al dente i temeljac se ne upije, oko 8-10 minuta. Umiješajte pavlaku i sir. Maknite s vatre.
4. Pecite
Ako je potrebno, premjestite tjesteninu u posudu za pečenje. Na vrh stavite preostali sir. Posudu za pečenje stavite u rernu i pecite 20 minuta ili dok se sir ne otopi i lagano zapeče odozgo.
5. Poslužite
Ohladite 5 minuta prije posluživanja.
Prijatno!:)
Vijesti
RAPORT IZ WASHINGTONA: Ivica Puljić upozorava -„Ne nasjedajte na provokacije i prekodrinsku propagandu…“
Prije 12 min0
Mini market
VUKANOVIĆ U NEVJERICI NAKON SLIKA IZ BAKINACA: „Patrijarhu ne smeta što je Dodik umiješan u brojne afere, što mu je nekada smrdio…“
Prije 27 min0
Regija
SUSJEDI SE OZBILJNO NAORUŽAVAJU: Nakon kupovine Rafaela razmišlja se o novoj velikoj investiciji..
Prije 31 min0
Politika
KONAKOVIĆ UZBURKAO DUHOVE: „Biće posla. A Bakir Izetbegović će morati objasniti svoje veze sa kartelom i da li je…“
Prije 44 min1
Gastro
IDEALNA ZA VIKEND: Bistra pileća supa s razlogom je svevremenski klasik, jednostavna je za pripremu...
04. Maj 20240
Gastro
NAPRAVITE JOŠ OVO POPODNE TIRAMISU OD JAGODA I KOKOSA: Isprobajte drugačiju, proljetnu, verziju
05. Maj 20240
Gastro
NOVA PRIJETNJA ZA ANDROIDE: Hakeri koriste ovu grešku - evo šta trebate deinstalirati
Prije 18h0
Gastro
I NE ZABORAVITE JOGURT: Danas pravimo sirnicu na malo drugačiji način…
Prije 23h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.