Vijesti
RADOVI NAPREDUJU: Pogledajte gradilište tunela Kobilja Glava u Kantonu Sarajevo.
Prije 11 min0
Priprema uskrsnih keksića idealna je aktivnost koju možete podijeliti s djecom.
Gastro
24. Mar. 2024
0
Kakav bi to blagdanski stol bio bez ukusnih zalogajčića s uskrsnom tematikom?
Ispecite slatke keksiće i ukrasite ih uskrsnim motivima. Iako tijesto za kekse možete i samostalno izrezati u željeni oblik nožem ili čašom, najlakši način da dobijete slatki desert uskrsne tematike jest da nabavite kalupe za kekse u obliku jaja, zečića, cvijeća i sličnih proljetnih motiva.
Svaki keks dodatno možete ukrasiti slatkom glazurom u nježnim uskrsnim bojama koja se priprema na vrlo jednostavan način od svega nekoliko sastojaka.
Povrh svega, priprema uskrsnih keksića idealna je aktivnost koju možete podijeliti s djecom.
Zaprljajte ruke, pokažite svoju kreativnu stranu i dobro se zabavite sa svojim najmilijima uoči Uskrsa.
280 g brašna
170 g omekšanog maslaca
150 g bijelog šećera
2 čajne žličice ekstrakta vanilije
1 veliko jaje
½ čajne žličice praška za pecivo
130 g šećera u prahu
2-3 žlice mlijeka
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
jestiva boja po želji
Pomiješajte brašno i prašak za pecivo u zdjeli i stavite sa strane.
U mikseru istucite omekšani maslac sa sobne temperature sa šećerom. Miksajte zajedno oko dvije minute dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.
Dodajte u maslac jaje sa sobne temperature i ekstrakt vanilije. Miksajte još oko jedne minute.
Postepeno umiješajte brašno i na miksajte sve zajedno dok se ne povežu sastojci. Dobiveno tijesto trebalo bi biti mekano.
Podijelite tijesto na dva jednaka dijela, te ga razvucite na pobrašnjenoj površini na debljinu oko pola centimetara.
Prebacite razvučeno tijesto na lim za pečenje i stavite u hladnjak na hlađenje barem sat vremena ili na čak 24 do 48 sati.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i kalupom izrežite željene oblike. Ostatak tijesta ponovo zamijesite i razvucite te izrežite kalupima.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto.
Stavite peći kekse u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stepena oko 10 do 12 minuta, odnosno dok rubovi ne počinju dobivati zlatno-smeđu boju.
Pripazite i odvojite kekse tokom pečenja da se ne slijepe i ne pokvare vam izgled završnog proizvoda.
Ohladite kekse do kraja prije nego što ih odlučite ukrasiti.
Pomiješajte šećer u prahu s mlijekom i ekstraktom vanilije dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica. U smjesu možete staviti i jestive boje po želji.
Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i ukrasite kekse po želji. Kekse možete ukrasiti i šarenim mrvicama, čokoladnim kapljicama te sličnim slatkim dekorativnim detaljima, piše Zadovoljna.hr.
Vijesti
RADOVI NAPREDUJU: Pogledajte gradilište tunela Kobilja Glava u Kantonu Sarajevo.
Prije 11 min0
Svijet
PUTIN PRISEGNUO NA NOVI MANDAT: Među zvanicama na inauguraciji se našla i jedna holivudska zvijezda (VIDEO)
Prije 17 min0
Auto
POTPISAN SPORAZUM: Vozačku dozvolu možete zamijeniti u još jednoj zemlji EU
Prije 21 min0
Svijet
DRAMATIČNO UPOZORENJE JOSEPA BORELLA: "Bojim se da će ovo opet izazvati mnogo civilnih žrtava..."
Prije 22 min0
Gastro
NAPRAVITE JOŠ OVO POPODNE TIRAMISU OD JAGODA I KOKOSA: Isprobajte drugačiju, proljetnu, verziju
05. Maj 20240
Gastro
NOVA PRIJETNJA ZA ANDROIDE: Hakeri koriste ovu grešku - evo šta trebate deinstalirati
06. Maj 20240
Gastro
I NE ZABORAVITE JOGURT: Danas pravimo sirnicu na malo drugačiji način…
06. Maj 20240
Gastro
DOBRO IZGLEDAJU, JOŠ BRŽE S TRPEZE NESTAJU: Napravite još večeras ljute paprike u mileramu
Prije 15h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.