Ekonomija
TOKOM OVE GODINE: Autoputem prošlo skoro 3 miliona vozila
Prije 8 min0
Priprema uskrsnih keksića idealna je aktivnost koju možete podijeliti s djecom.
Gastro
24. Mar. 2024
0
Kakav bi to blagdanski stol bio bez ukusnih zalogajčića s uskrsnom tematikom?
Ispecite slatke keksiće i ukrasite ih uskrsnim motivima. Iako tijesto za kekse možete i samostalno izrezati u željeni oblik nožem ili čašom, najlakši način da dobijete slatki desert uskrsne tematike jest da nabavite kalupe za kekse u obliku jaja, zečića, cvijeća i sličnih proljetnih motiva.
Svaki keks dodatno možete ukrasiti slatkom glazurom u nježnim uskrsnim bojama koja se priprema na vrlo jednostavan način od svega nekoliko sastojaka.
Povrh svega, priprema uskrsnih keksića idealna je aktivnost koju možete podijeliti s djecom.
Zaprljajte ruke, pokažite svoju kreativnu stranu i dobro se zabavite sa svojim najmilijima uoči Uskrsa.
280 g brašna
170 g omekšanog maslaca
150 g bijelog šećera
2 čajne žličice ekstrakta vanilije
1 veliko jaje
½ čajne žličice praška za pecivo
130 g šećera u prahu
2-3 žlice mlijeka
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
jestiva boja po želji
Pomiješajte brašno i prašak za pecivo u zdjeli i stavite sa strane.
U mikseru istucite omekšani maslac sa sobne temperature sa šećerom. Miksajte zajedno oko dvije minute dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.
Dodajte u maslac jaje sa sobne temperature i ekstrakt vanilije. Miksajte još oko jedne minute.
Postepeno umiješajte brašno i na miksajte sve zajedno dok se ne povežu sastojci. Dobiveno tijesto trebalo bi biti mekano.
Podijelite tijesto na dva jednaka dijela, te ga razvucite na pobrašnjenoj površini na debljinu oko pola centimetara.
Prebacite razvučeno tijesto na lim za pečenje i stavite u hladnjak na hlađenje barem sat vremena ili na čak 24 do 48 sati.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i kalupom izrežite željene oblike. Ostatak tijesta ponovo zamijesite i razvucite te izrežite kalupima.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto.
Stavite peći kekse u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stepena oko 10 do 12 minuta, odnosno dok rubovi ne počinju dobivati zlatno-smeđu boju.
Pripazite i odvojite kekse tokom pečenja da se ne slijepe i ne pokvare vam izgled završnog proizvoda.
Ohladite kekse do kraja prije nego što ih odlučite ukrasiti.
Pomiješajte šećer u prahu s mlijekom i ekstraktom vanilije dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica. U smjesu možete staviti i jestive boje po želji.
Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i ukrasite kekse po želji. Kekse možete ukrasiti i šarenim mrvicama, čokoladnim kapljicama te sličnim slatkim dekorativnim detaljima, piše Zadovoljna.hr.
Ekonomija
TOKOM OVE GODINE: Autoputem prošlo skoro 3 miliona vozila
Prije 8 min0
Kultura
BRANO LIKIĆ PREDSTAVLJA ALBUM "SIDRAN": "Arsen Dedić često je govorio kako je Avdo bio najbolji..."
Prije 20 min0
Evropa
MUDRA TAKTIKA: Rusi prodiru u Pokrovsk kroz gustu maglu (VIDEO)
Prije 21 min0
Jeste li znali
ODGOJ I VASPITANJE DJEČAKA: Koje fraze treba izbjegavati...
Prije 22 min0
Gastro
TAJNA JE U AGDI: Napravite najsočniji tradicionalni bosanski kolač i oduševite ukućane...
09. Nov. 20250
Gastro
HRSKAVA TEKSTURA I PRIMAMLJIV IZGLED: Superbrza pita koju možemo napraviti još večeras - ne traži nikakvo iskustvo
Prije 22h0
Gastro
GORDON RAMSAY O POPULARNOM TRENDU: "Nema šanse da ćemo to uvesti kako biste se do 22:30 osjećali manje kao debeli..."
10. Nov. 20250
Gastro
VRIJEME JE ZA FILDŽAN BUREK: Na brzinu napravite specijalitet s istoka, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
10. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.