AMERIČKI PREDSJEDNIK REAGOVAO U ZADNJI TRENUTAK: Biden potpisao budžet, izbjegnuta bokada vlasti

Demokratski predsjednik pozvao je Kongres da usvoji i druge zakone koji su zapeli u jednom od dva doma.

  • Svijet

  • 24. Mar. 2024  

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je 1,2 biliona dolara vrijedan zakon o budžetu, čime je izbjegnuta djelomična obustava rada saveznih službi, saopštila je Bijela kuća.

Biden je paket, koji je Kongres većinom usvojio u ranim jutarnjim satima subote, opisao kao ulaganje u Amerikance, jačanje ekonomije i nacionalne sigurnosti.

Demokratski predsjednik pozvao je Kongres da usvoji i druge zakone koji su zapeli u jednom od dva doma, prenosi RSE.

"Dvostranački zakon o budžetu, koji sam upravo potpisao, omogućuje rad vlade, ulaže u američki narod i jača našu ekonomiju i nacionalnu sigurnost", poručio je Biden.

Senat s demokratskom većinom usvojio je zakon o budžetu sa 74 prema 24 glasa.

Ključne savezne službe, uključujući State Department, ministarstva sigurnosti, pravosuđa, finansija, bit će finansirane do 30. septembra, odnosno do kraja fiskalne godine.

No, zakon ne uključuje finansiranje pomoći, uglavnom vojne, za Ukrajinu, Tajvan ili Izrael, koje je sadržano u drugom dokumentu koji je Senat izglasao, ali većinski republikanski Zastupnički dom mu i dalje ne daje zeleno svjetlo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...