SLOVAČKA IDE U DRUGI KRUG IZBORA: Proevropski kandidat Korčok osvojio najviše glasova

Rezultati izbora mogli bi utjecati na politiku zemlje prema Ukrajini, jer je stav sadašnjeg premijera Roberta Ficoa stav bio izložen žestokim kritikama.

  • Evropa

  • 24. Mar. 2024  

  • 0

U Slovačkoj će 6. aprila biti održani drugi krug predsjedničkih izbora nakon što na izborima koji su održani jučer nijedan kandidat nije uspio dobiti više od 50 posto glasova.

Peter Pellegrini, kandidat kojeg podržava premijer Robert Fico, u drugom krugu izbora suočit će se sa proevropskim kandidatom i bivšim ministrom vanjskih poslova Ivanom Korčokom, koji je u prvom krugu izbora postigao iznenađujuću pobjedu.

Rezultati izbora mogli bi utjecati na politiku zemlje prema Ukrajini, jer je Ficoov stav bio žestoko kritiziran.

Opozicione stranke žele balansirati politiku sa Korčokom.

Korcok je u prvom krugu izbora osvojio 42,5 posto glasova, dok je Pellegrini dobio 27,1 posto, nakon 99,9 posto prebrojanih glasova.

Predsjednička funkcija u Slovačkoj ima pretežno ceremonijalni karakter.

Za šestog šefa Slovačke od proglašenja nezavisnosti 1993. godine natjecalo se devet kandidata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...