NAUČNICI OZBILJNO UPOZORAVAJU: Zbog ovoga će cijene hrane rapidno rasti svake godine

Taj učinak osjetit će se u cijelom svijetu, kako u zemljama s visokim tako i u zemljama s niskim dohotkom, ali nigdje više nego na globalnom jugu.

  • HiTec

  • 26. Mar. 2024  26. Mar. 2024

  • 0

Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2% godišnje, prema novoj studiji.

Nova analiza pokazuje da bi globalno zatopljenje moglo uzrokovati povećanje cijena hrane i do 3,2 posto godišnje do 2035., prenosi Science Alert.

Taj učinak osjetit će se u cijelom svijetu, kako u zemljama s visokim tako i u zemljama s niskim dohotkom, ali nigdje više nego na globalnom jugu.

Kao i kod raznih drugih posljedica klimatskih promjena, Afrika će biti najgore pogođena unatoč tome što malo pridonosi uzrocima.

Problemi su i danas vidljivi

Učinci klimatskih promjena koji uzrokuju poskupljenje već otežavaju dohvat hrane. Na primjer, više temperature mogu uzrokovati pomicanje predvidljivih poljoprivrednih sezona i tako spriječiti proizvodnju usjeva.

Ostale posljedice mogu uključivati izbijanja štetočina i bolesti koje iscrpljuju stoku i zalihe hrane, te toplinski stres na ionako lošim cestama što otežava pristup ruralnim zajednicama.

Svi ovi čimbenici guraju cijene naviše i smanjuju kupovnu moć pogođenih kućanstava.

Loša hrana – veća osjetljivost na bolesti

Drugi dio ovog problema je rast same inflacije. Povećanje cijena od 3% godišnje značilo bi da su kućanstva manje u mogućnosti kupiti ono što im je potrebno.

Vjerojatno bi morali napraviti kompromis s kvalitetom, što zauzvrat čini ljude osjetljivijima na bolesti.

Znanstvenici koji stoje iza ove studije sugeriraju da bi smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo ograničiti ove utjecaje na globalno gospodarstvo.

Državnu intervenciju također smatraju neophodnom za financijsku zaštitu i pomoć u prehrani za one koji su ranjivi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...